Vinuri Straine

Vinurile Fantinel în Prezentarea lui Alexander

Parma Food, importatorul și distribuitorul vinurilor Fantinel în România, a prezentat aseară, la restaurantul Rossetya din București, câteva dintre vinurile de referință ale acestui producător italian, ce are în grijă aproape 300 de ha de vie, cultivate în regiunea de nord est a Italiei, la granița cu Slovenia (mai exact Friuli-Venezia-Giulia). Vinurile s-au prezentat bine, la prima impresie fiind extractive, minerale, unele dintre ele intense aromatic, cu tentă de vinificare de lume nouă, accentul oenologului fiind clar pus pe expresivitatea exprimării fructului.

Degustarea, prezentată de Alexander Vuckovski (reprezentantul Fantinel pentru Europa centrala și de sud-est), a început (cum era firesc) cu un Prosecco extra-dry, expresiv, matăsos, fabricat prin metoda Charmat (fermentare în tancuri de inox). Un spumant obținut din varietatea locală de struguri Glera, intens, fructat, rotund și bine închegat. Drojdii plăcute, cu tentă de pâine proaspătă. Vinurile albe, ținând cont de faptul că regiunea unde sunt cultivate viile este mai răcoroasă decât celelalte zone viticole din Italia, s-au prezentat bine, culori clasice, atrăgătoare, chiar și pentru Pinot-ul  Grigio 2012 (un soi mai zgârcit în expresivitate și intensitate aromatică).DSCN4027

A urmat un Chardonnay 2012 sec (nebaricat), un vin light, ce merge asociat cu preparate de început de masă, cu alcool mediu (12,5%), un Fruliano Collio 2010, evoluat frumos pentru un vin alb, cu note spre buchet de sticlă. Din gama următoare, Eclisse, două Sauvignon Blanc din 2008 și 2009, cu 5% Picolito, ce au demonstrat că există și vinuri albe seci ce pot evolua și învechi frumos.

S-a trecut la vinurile roșii, primul fiind un Venko 2010 (cupaj cu 60% Merlot plus Cabernet Franc și Pinot Nero).  Cel de-al doilea (și ultimul) l-am prins doar din zbor, când eram pe picior de plecare, Sergiu Nedelea ivindu-se providențial cu paharul său, reușind și eu să-l admir doar olfactiv. O selecție interesantă și reușită de vinuri, descrise mai pe larg de Mihai V. aici, ce pot sta elegant pe orice masă, în asocieri gastronomice rafinate, evidențiindu-se astfel potențialul lor.

1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Pingback: Oenolog.ro - Fantinel La Roncaia Eclisse Cuvee di Alta 2009

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi