Vinuri Straine

Vinsanto Gaia 2005

Pentru acest vin de desert cei de la crama Gaia (din Santorini) folosesc struguri din soiul Assyrtiko, dar şi cantităţi foarte mici din varietăţile Athiri şi Aidani. Strugurii sunt recoltaţi la maturitate când au acumulat suficient zahăr, iar după zdrobire procesul de fermentaţie se realizează tradiţional, în butoaie vechi, fiind oprit când nivelul de alcool ajunge la un nivel de 13% – 14%, oferind un vin dulce, natural.

Ulterior, vinul este pus la maturat şi învechit în butoaie vechi, folosite cel puţin 10 ani la producţia de vin alb. În acest fel, prin procesul oxidativ lent, vinul dezvoltă aromele sale complexe deja consacrate şi atât de apreciate la Vinsanto, de miere, cafea, cacao, fructe confiate.

Vinsanto de Gaia 2005 este îmbuteliat fără limpezire sau filtrare. Nasul său este tipic, cu note volatile moderate care contribuie laVinsanto by Gaia 2005 complexitatea de arome ale vinului, în care regăsim fructe uscate parcă înmuiate în miere, coajă de portocală, cafea, cacao şi chiar tabac.

Gustativ este bogat, amplu, se simt pregnant notele dulci (susţinute de o aciditate plină de viaţă care se ţine bine, într-un echilibru perfect cu nivelul de alcool aproape insesizabil).

Notele de fagure cu miere, plante aromate şi ciocolată amară se simt până în post-gustul foarte lung, cu o evoluţie persistentă, pe alocuri copleşitoare. Servit bine răcit va merge de minune, la o temperatură de 6-8 ° C, alături de un desert bazat pe ciocolată neagră. Sunt produse anual numai 2500 de sticle (la 500ml).

Până la urmă degeaba vă povestesc eu atâtea despre vinul acesta cotat la 96p Parker. Dacă vă doriţi o experienţă senzorială fabuloasă trebuie să-l încercaţi. Îl găsiţi la newgreekwine.ro.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi