Vinuri Straine

Tsantali Rapsani Reserve 2011

Satul Rapsani se află la o altitudine de aproximativ 600m deasupra nivelului mării, la doar 12 km de coasta Mării Egee, la poalele sudice ale muntelui Olimp (nordul Greciei). Podgoriile se întind molcom pe pantele cu înălţimi cuprinse între 250 şi 750m, deasupra nivelului mării, fiind prolifice pentru producerea strugurilor din soiurile autohtone, aşa cum regăsim şi-n acest blend al Cramei Tsantali, format în proporţii egale din Xinomavro, Stavroto şi Krassato. Vinul este maturat în butoaie de stejar franţuzesc (50% din cantitate în butoaie noi şi 50% în vase de doi sau trei ani) timp de 12 luni, plus încă 12 luni la sticle în cramă.

Tsantali Rapsani Reserve 2011 este un vin roşu sec, culoare roşu intens, cu tente violacee pe marginea paharului. Nasul său dezvăluie fructe negre de pădure (mure, afine), textură plăcută de vanilie, piele şi note picante. Tsantali Rapsani Reserve 2011Gustativ, pe cerul gurii, simţi parcă o cascadă de mure suculente şi prune bine coapte, infuzate cu condimente şi lemn dulce. Bun echilibrul între aciditate şi taninurile ferme. Final lung, aşa cum îi stă bine unui vin corpolent (cu potenţial de învechire), care se simte excelent lângă preparate din berbecuţ la grătar.

Savurând acest vin, la finalul unei degustări recente de vinuri greceşti, mă găndeam la legendarul erou de la Termopile, Leonidas. Alături de cei 300 de războinici spartani, au înfuntat armatele regelui persan Xerses cu un curaj aproape nebunesc. Probabil, înainte de bătălia finală, au băut vinuri făcute din aceste soiuri ce compun astăzi Tsantali Rapsani Reserve 2011. Aş spune că acest vin pare a fi o dedicaţie lui Leonidas şi celor 300 de viteji ai săi. Vă recomandăm să-l savuraţi urmărind videoclipul formaţiei Judas Priest: One shot of glory! Sper să vă convingă !Yamas!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi