Vinuri Straine

Tierce Finger Lakes Dry Riesling 2010

Un vin Riesling sec din 2010, produs de Finger Lakes, s-a regăsit în paharele de toast la cea de-a doua investitură a preşedintelui american Obama. Vinul a fost servit cu o specialitate din homar şi supă de scoici. Tierce Finger Lakes Dry Riesling 2010 este un vin creat de vinificatorii de la cramele Anthony Road Wine Co., Fox Run Vineyards şi Red Newt Cellars Winery & Bistro. Toate cele trei crame sunt situate pe malul lacului Seneca, în regiunea Finger Lakes, din statul New York. Cel de-al 57-lea dineu inaugural de investire a celui de-al 44-lea preşedinte al SUA, desfăşurat în data de 21 ianuarie 2013, a avut o savoare distinctă, atât din punct de vedere culinar cât şi a vinurilor selecţionate şi servite, fiind alese de data aceasta vinuri din statul New York. Pe lângă Riesling, a fost servit şi un vin roşu – Bedell Cellars Merlot 2009, vin provenit din Long Island.tierce_obamainauguration

 Dar despre vinul Tierce Finger Lakes Dry Riesling 2010, am putea remarca colaborarea încă din anul 2004, între Johannes Reinhardt de la Anthony Road, David Whiting de la Red Newt şi Peter Bell de la Fox Run, prin crearea unui Riesling deosebit, rezultat din combinarea talentelor lor în vinificaţie şi mai ales din vinurile ce proveneau din podgorii diferite ale celor trei vinificatori. În ciuda apropierii, cele trei crame au terroir-uri diferite, pornind de la compoziţia solului, influenţa climei şi până la caracteristicile geografice, precum panta şi distanţa faţă de lac. Anthony Road şi Fox Run sunt pe partea de vest a lacului Seneca, iar Red Newt este pe partea de Est.

Potrivit site-ul Red Newt, acest este modul în care sunt produse vinurile Riesling Tierce: în fiecare an cei trei vinificatorii fac propriile loturi de Riesling sec şi, împreună, testează zeci de combinaţii şi proporţii de vinuri până rezultă cel mai bun vin.

tierce_riesling-04Eticheta vinului s-ar traduce elegant: „trei vii, trei vinificator, un singur vin„. Vinurile produse prin cooperarea celor trei crame au câştigat numeroase aprecieri. Tierce Finger Lakes Dry Riesling 2009 a primit anul trecut Premiul Chairman’s la Concursul International de Vin din California, iar Tierce Finger Lakes Dry Riesling 2008 a primit premiul pentru cel mai bun vin din clasa sa, în fapt o dublă Medalie de aur în 2011, la New York Wine & Food Classic in Watkins.

In fiecare an vinul este diferit, în primul rând în funcţie de specificul vremii din anul respectiv, dovadă fiind vinurile produse din 2004 încoace, iar calitatea excepţională a terroir-ului influenţează în mod deosebit varietatea de struguri Riesling cultivată aici, ce şi-a găsit, în regiunea Finger Lakes din statul New York, un binemeritat loc.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi