Vinuri Straine

Thema Red 2011

Crama (Ktima) Pavlidis, situată în nord-estul Greciei, are 65 hectare de vie (IGP Drama), care au fost plantate între anii 1998 şi 2004, 20 ha fiind lucrate după regulile agriculturii organice iar restul de 45 de hectare îngrijite în conformitate cu principiile viticulturii moderne.

Vinurile produse de Ktima Pavlidis sunt foarte populare în Grecia, iar în ultimii ani au început să fie o prezenţă constantă și în creştere la nivel mondial (în țări precum SUA, Canada, Germania, Elvetia).

Thema Red 2011 Ktima PavlidisDin anul 2010 au început să se axeze semnificativ pe soiurile locale. Astfel, în anul 2011, aproximativ 5 hectare de Cabernet Sauvignon și Merlot, plantate încă de la înființarea cramei, au fost înlocuite de soiuri locale precum Robolla şi Assyrtiko.

Vinurile produse aici reflectă terroir-ul și au o personalitate distinctă, provenind dintr-un loc bine-cunoscut încă din antichitate pentru vinificaţie. Filosofia lor este construită pe obținerea de vinuri premium și producerea unor struguri de înaltă calitate, cu minim de intervenţie în cramă (utilizarea de elevatoare pentru fluxul gravitațional, fermentare cu drojdii naturale etc.)

Artizanul vinurilor este vinificatorul Nikos Karatzas, ce a studiat la Institutul de Oenologie Bordeaux, iar în ciuda tinereţii sale se mândrește de faptul că produce vinuri autentice, foarte apreciate în întreaga lume. În 2010 Nikos a fost numit CEO al companiei – Crama (Ktima) Pavlidis.

Thema Red 2011, este în vin roșu sec (asamblaj din soiurile Syrah, Agiorgitiko), puternic, bazat pe o simbioză interesantă între cele două soiuri, unul internațional și celălalt local. Culoare sa de un roșu rubiniu închis, intens, ascunde în notele sale olfactive arome generoase de prune coapte, lemn de stejar, condimente dulci şi fructe negre de pădure (mure), completate cu note discrete dar atrăgătoare de ciocolată, mentă și chiar ceva arome florale.Decanter

Gustativ se simt notele picante ale Syrah-ului, catifelate pe alocuri, piperul roșu și cuișoarele fiind la putere. În completare regăsim aromele puternice ale soiului Agiorgitiko, fructe de pădure, coacăze, vișine supracoapte, alintate parcă de note calde de vanilie. Un vin corpolent, opulent, cu un nivel de 15% alcool, bine integrat, echilibrat, cu taninuri catifelate și un post-gust lung.

Vinul a fost decantat 1 oră, fiind un vin interesant ce se aseamănă mult cu celebrele asamblaje bordoleze. Este încă tânăr (2011), dar îi intuim un potențial de evoluție de încă 5-7 ani. Îl găsiți la newgreekwine.ro. La momentul de față îi acordăm 90p, cu precizarea că peste 2-3 ani are șanse să mai crească.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi