Vinuri Straine

Tarapaca Gran Reserva Carmenere 2011

Carmenere este o varietate de struguri roşii, originară din Medoc, zona Bordeaux, ce şi-a găsit o a doua patrie în îndepărtatul Chile, ţară cu o tradiţie viticolă deja interesantă. Chilienii îi spun Grand Vidure, dar pe plan intenaţional Carmenere este denumirea cea mai cunoscută. Chile are astfel propria sa varietate de struguri roşii, ce a dispărut în secolul al XIX-lea din podgoriile Europene urmare a atacurilor filoxerei, dar s-a păstrat excelent aici unde terroir-ul nu a fost propice filoxerei.

Treptat s-au mărit suprafeţele cultivate cu acest soi, iar acum, după mai bine de o sută de ani, Carmenere a reapărut în prim plan în Chile, devenind soiul reprezentativ pentru această ţară. Culoarea boabelor este spre violet închis, comparativ cu celelalte soiuri de struguri roşii. DSC_0717Strugurii Carmenere au nevoie de o lungă perioadă de vegetaţie pentru a ajunge la potenţialul lor maxim. În prezent, în Chile, sunt cultivate aproximativ 8827 de hectare cu această varietate de struguri.

Când viţa de vie a început să fie replantată în Europa, după invazia filoxerei, Carmenere a fost eliminată din cauza succeptibilităţii de a avea anumite boli, care în final ar conduce la o producţie mai redusă. Dar, cu toate acestea, Carmenere a prosperat în Chile fiind chiar confundat multă vreme cu Merlot, o eroare corectată abia în anul 1994. Este neclar încă cât de multă viţă de vie din Chile este Merlot şi câtă este într-adevăr Carmenere.

Viña Tarapacá Ex Zavala a luat fiinţă în secolul al XIX-lea, în anul 1874, ulterior fiind numită „VIÑA DE ROJAS” după fondatorul său, Don Francisco de Rojas y Salamanca, un binecunoscut om de afaceri din această perioadă.DSC_0714 Cu vie importată din Franţa, Don Francisco a stabilit podgoria la poalele munţilor Anzi, unde a plantat soiuri de struguri din soiurile Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot pentru vin roşu şi Chardonnay, Sauvignon Blanc, Semillon pentru vinul alb. În 1992, când grupul de Fósforos a preluat controlul asupra operaţiunilor viti-vinicole la Viña Tarapacá, s-a luat decizia pentru a se lansa un program ambiţios de dezvoltare orientat spre pieţele internaţionale, susţinut de viile vechi şi de prestigiul câştigat pe piaţa internă.

În acest scop, Viña Tarapacá a cumpărat „El Rosario de Naltagua”, o podgorie de 2600 de hectare în Valea Maipo, din care 600 ha sunt irigate de Râul Maipo. Cu această achiziţie, unul dintre obiectivele principale ale programului de dezvoltare a fost atins: să se ofere clienţilor volume mai mari de vinuri fine produse de Viña Tarapacá. Tarapanca jpgÎn plus, faţă de unii dintre liderii în piaţa de chiliană de vinuri, Viña Tarapacá a devenit astăzi unul dintre cei mai mari exportatori, vinurile sale ajungând în 60 de ţări.

Tarapaca Gran Reserva Carmenere 2011 este un vin roşu sec, produs din varietatea de struguri Carmenere, cu o culoare rubiniu închis cu inflexiuni violet. Un vin tânăr, cu arome intense de fructe roşii (preponderent mure), note picante de piper negru, cafea, vanilie şi ciocolată. Gustul său este complex, amplu, armonios, ies în evidenţă taninii catifelaţi, rotunzi, netezi, făcându-l astfel foarte plăcut şi uşor de băut, chiar pentru un vin aşa de tânăr. Alături de preparate din carne roşie, orez bine aromatizat de la curry sau aperitive din brânzeturi fermentate, la o temperatură de 16 – 18 ° C, va fi un vin de care îţi vei aduce aminte cu plăcere. Iar dacă vizitaţi Chile şi nu treceţi măcar într-o scurtă vizită pe la o cramă este exact ca şi cum aţi vizita muzeul Louvre, doar pe dinafară!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi