Crama Popova Kula și viile sale sunt situate pe pantele cu expunere sudică ale muntelui Veliko Brdo, în apropiere de orașul Demir Kapija, în Macedonia. Valea Demir Kapija se intinde în partea de sud-est a regiunii Tikveshiya, unde cultivarea strugurilor este atestată încă din vremea romanilor.
Pentru a rămâne în consonanță cu istoricul regiunii, numele cramei a fost dat după denumirea unui vechi turn, Popova Kula (sau Turnul Preotului), acesta servind încă din antichitate ca punct de observație și de control pe vechiul drum roman care trecea pe lângă locația unde este poziționată actualmente crama.
Istoria framântată a regiunii și trecerea timpului au făcut ca vechiul turn să nu mai reziste. În memoria acestuia, s-a ridicat un turn nou, cu o înălțime de 17 metri, acesta fiind și simbolul Cramei Popova Kula.
Aici se vinifică struguri din soiurile locale Stanushina, Vranec, Prokupec, Temjanika, Zilavka, dar și Cabernet Sauvignon, Merlot, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Muscat Ottonel, Muscat de Hamburg.
Iar Vranec este soiul reprezentativ pentru macedoneni, vinurile obținute din această varietate de struguri fiind extractive, corpolente. La crama Popova Kula, în Macedonia, am întâlnit acest Vranec, cu o culoare roșu rubiniu foarte închis, cernelos. Aromele sale sunt fine, te duc cu gândul la fructe coapte (cireșe, afine), completate cu note de vanilie și lemn dulce.
Gustativ domină cireșele amare, coacăzele roșii, vinul având o persistență și o structură frumos definită. Maturarea timp de 6 luni în patru tipuri de butoaie de stejar i-a conferit o rotunjime interesantă ce se prelungește până în post-gustul lung.
Are un nivel de alcool de 14%, completat de o aciditate ridicată și o textură echilibrată cu taninuri fine.