Vinuri Straine

Passopisciaro Guardiola Chardonnay 2007

Despre varianta mai tânără (2013) a acestui Chardonnay sicilian am mai povestit aici. Le-am degustat pe amândouă și pot spune că varianta 2007 chiar a avut o evoluție foarte frumoasă la sticlă.

Passopisciaro Guardiola provine din sudul Italiei, insula Sicilia mai exact, unde strugurii sunt cultivati pe pantele de nord ale vulcanului Etna (la o altitudine de 1000 de metri). Guardiola 2007, produs de crama Passopisciaro, este un vin alb, sec, obţinut din strugurii soiului Chardonnay.

Beneficiind de condiţii deosebite de sol şi de climă ale zonei, culesul strugurilor din care se obţine acest vin se efectuează spre sfârşitul lunii septembrie, din cauza altitudinii la care sunt situate podgoriile şiGuardiola 2007 datorită diferenţelor mari de temperatură între zi şi noapte, ceea ce prelungeşte perioada de coacere şi acumularea de zaharuri în boabele de strugure.

Passopisciaro Guardiola Chardonnay 2007  a evoluat spectaculos, culoarea sa fiind un galben pai intens, cu tente oxidative, având un buchet delicat ce aduce aminte de citrice (mandarine, piersici), unt, fagure de miere. Aromele vinului se deschid în valuri, pe măsură ce începe să ia aer.

Gustativ se simte încă bine aciditatea sa (ce l-a susținut bine pănă acum) precum și arome interesante de mentă, citrice, tente dulcege și o mineralitate puternică. Alcool 13,5% bine integrat.

Final lung, unde aceeași mineralitate și prospețime, completate de o tușă de mentol, nu dispar aproape deloc. Și bine fac! Merită 90p.

22 Comentarii

22 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi