Montepulciano este un soi de struguri de vin roșu cultivate pe scară largă în centrul Italiei, în special de Est regiunile Abruzzo, Marche și Molise, devenind apreciat şi recunoscut la nivel intenaţional pentru vinurile sale cu arome echilibrate, consumate şi savurate cu preponderenţă, alături de preparate specifice italiene, în tinereţea lor. Am ţinut ceva timp în cramă acest vin, pentru a-i vedea evoluţia sa ulterioară.
Vinul are încă o culoare roşu închis rubiniu, cu note violacee, arome fine ce aduc aminte de fructele supracoapte, mure, coacăze negre, vişine.
Gustativ s-a menţinut bine şi a evoluat frumos, taninurile fine fiind abia perceptibile, iar notele fructate şi persistenţa lor fiind în continuare la putere.
Pe final apar note evoluate de ciocolată neagră, cafea şi chiar de trufe negre. Un vin care se poate savura cu preparate la grătar sau diverse combinaţii de paste carbonara cu carne tocată, osso bucco cu risotto sau chiar antipasti di carne.