Vinuri Straine

Lyrarakis Vidiano 2014

Vidiano este un soi de struguri albi, mai puțin cunoscut, ce provine din insula grecească Creta (din estul Mediteranei). Deși există foarte puțină viță de vie Vidiano rămasă (în trecut soiul a fost înlocuit pănă la dispariție), acum, datorită eforturilor celor de la Crama Lyrarakis, avem dovada unei revigorări (momentan la o scară mică). Autoritățile cretane subliniază faptul că soiul Vidiano a fost efectiv reînviat, datorită unor tineri și pasionați vinificatori ce au crezut în potențialul său.

Vinurile obținute din varietatea Vidiano sunt medii sau corpolente, cu aciditate ridicată, prospețime remarcabilă (având în vedere climatul cald, cu umiditate ridicată, datorat reliefului insular al Cretei), mineralitate puternică, dezvoltând un spectru relativ larg de arome de fructe, dominant gutuile, piersicile, caisele și fructele tropicale (ce apar frecvent în notele de degustare).Lyrarakis Vidiano 2014

Lyrarakis Vidiano 2014 este un vin alb sec, culoare galben pai foarte deschis, dezvoltă arome olfactive bine concentrate, de fructe tropicale, caise, flori de salcâm, completate de note minerale persistente.

Aceleași arome se simt și pe cerul gurii, completate de citrice, alături de o onctuozitate elegantă, cu note plăcute de lemn de stejar, neagresiv, delicat (în urma baricării timp de 2 luni în vase noi de stejar franțuzesc). Are un final lung, persistent.

Aciditatea și mineralitatea fac un joc interesant, asigurând un bun echilibru. Îi acordăm 88p. Dacă ajungeți la vară în vacanță pe insula Creta, recomandarea ar fi să nu-l ratați! L-am întâlnit în cadrul unei degustări organizate de către newgreekwine.ro.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi