Vinuri Straine

Lucy 2009 Riesling Spatlese

Un Riesling autentic de Mosel, produs de Otto Pauly KG (într-un mic orășel, Graach, situat în regiunea Mosel, Germania), o cramă cu ceva vechime și experientă în obținerea unor vinuri calitative și expresive. A fost adus în România de Crama Alira, din câte am înțeles nu în cantități foarte mari, motiv pentru care mă pot considera norocos să fiu printre cei care au interacționat cu acest vin.

Riesling Spatlese (cules târziu), Pradikatswein (vin de bună calitate sau cu atribute de calitate, care nu poate conține zahăr adăugat pe lângă cel aflat natural în boabele de strugure), definesc și reprezintă reperele aflate pe etichetă, respectiv termeni din clasificarea germană a vinurilor.

Lucy 2009 Riesling Spatlese, un vin dulce ce se etalează cu o culoare galben auriu deschis, limpede, strălucitor în lumină, cu un nas clasic ce emană note intense de petrol, dar nu deranjante, sub care apar note mai discrete de fructe verzi, flori de primăvară, ce i-ar putea surprinde pe cei neavizați de tipicitatea acestui soi.

DSCN0205Gustativ regăsim note de fructe confiate, caise, piersici, smochine (ceva mai discret), citrice, susținut de o mineralitate plăcută și de o aciditate ridicată. Alcoolul (9%) aproape este insesizabil, foarte bine integrat.

Un vin expresiv și echilibrat, ce poate evolua frumos în următorii ani, dacă ținem cont de faptul că 2009 a fost un an secetos, fapt ce a permis acumularea de zaharuri și arome intense în strugurii recoltați de pe dealurile de lângă Graach.

Post-gust lung, plăcut, persistent, ce te îmbie parcă să mai deguști vinul. Îi acordăm 85 de puncte, cu precizarea că peste câțiva ani s-ar putea să surprindă într-un mod și mai plăcut, prin evoluție în sticlă și în condiții de păstrare în cramă. Auf Wiedersehen!

4 Comentarii

4 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi