Vinuri Straine

Les Jamelles x 3

Postat in

Începând cu anul 1991, vinurile Jamelles transmit aromele sudului Franței. În spatele numelui Jamelles se află Catherine și Laurent Delaunay, doi tineri vinificatorii din Burgundia a căror familie produce vinuri de patru generații. După ce au lucrat o perioadă prin California, cei doi au revenit în zona Languedoc-Roussillon, în sudul Franței. Ca și în Burgundia, în Languedoc-Roussillon soiurile de struguri se dezvolta pe o multitudine de tipuri de sol și într-o multitudine de microclimate, fapt ce le conferă unicitate. Prin diferite stiluri de vinificație, acestea ajung să te ispitească foarte ușor. Am degustat recent trei vinuri albe produse de Jamelles, un Chardonnay, un Roussanne și un Marsanne, toate recolta anului 2015.

Les Jamelles Chardonnay 2015 este un vin alb sec, cu o culoare galben pai intens. Dezvoltă arome plăcute de fructe de vară, note de lemn dulce, corpul său fiind complex și echilibrat. Gustativ se simt note de citrice, vanilie și chiar note proaspete ușor mentolate. Lângă fructe de mare, credeți-mă că este perfect!

Les Jamelles Roussanne 2015 mi s-a părut cel mai reușit dintre cele trei vinuri, are o culoare galben pal cu tente ușor aurii, iar aromatic vine direct cu note florale de caprifoi, bujori și note vegetale elegante. Gustativ se simt citricele, ce sunt dominate armonios spre final de fructe de vară (caise, piersici) dar și de fructe uscate. Este un vin rotund, onctuos, fin, ce emană note subtile delicate de fructe de vară coapte.

Les Jamelles Marsanne 2015 are o culoare galben pai mai deschis, ce aruncă parcă din pahar arome de fructe supracoapte (și aici îndrăznesc să spun că regăsim gem de piersici, caise confiate) dar și note florale de iasomie, salcâm, tei, miere. Gustativ este echilibrat, cu o aciditate medie, aromele sale fiind fructate și acoperite pe final de note de miere, caramel dar și o tușă de citrice. Sunt vinuri interesante, pe care le puteți savura alături de preparate precum fructe de mare, biban de mare și alte preparate din pește.

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version