Vinuri Straine

Les Hauts De Smith 2012

Chateau Smith Haut Lafitte este un domeniu situat în Martillac, Pessac-Leognan, zona Bordeaux, Franța. Este unul dintre cele șaisprezece domenii clasificate cu apelativul Grand Cru, alături de Châteaux Carbonnieux, Haut Bailly Ferran sau cel mai faimos Haut Brion. Aceast veritabil diamant din Pessac-Léognan este proprietatea familiei Cathiard.

Din anul 1991, odată cu decizia de eliminare totală a erbicidelor, domeniul evoluează într-o abordare bio-organică. Cât contează acest aspect, dacă ținem cont de zonă, vechimea viilor și tehnicile de vinificație, nu avem cum să ne dăm seama. Însă putem remarca vinurile produse aici, atît pe cele albe cât și pe cele roșii.Les Hauts de Smith Rouge 2012

Proprietatea Chateau Smith Haut Lafitte se întinde pe un deal, având 78 de hectare de viță de vie. Dintre acestea, 67 de hectare sunt cultivate cu soiuri roșii (35% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon, 9% Cabernet Franc, 1% Petit Verdot,) iar cu struguri albi circa 11 de hectare (90% Sauvignon Blanc, 5% Sauvignon Gris, 5% Semillon).

Les Hauts de Smith, cel de-al doilea vin al Château Haut Lafitte Smith, este vinificat în aceeași pivniță subterană, alături de primele vinuri ale Chateau-ului. Anul 2012 a fost un an bun pentru strugurii roșii, cu o recoltă pe masură din punct de vedere a calității. Dar să vedem cum s-a prezentat vinul nostru!

Vinul este un asamblaj din Merlot 55% și Cabernet Sauvignon 45%, se prezintă cu o culoare roșu rubiniu închisă, cu inflexiuni violacee. Nasul este expresiv și elegant, cu note caracteristice de fructe roșii, condimente, vanilie și accente ușor florale. Pe cerul gurii atacul său este ferm și echilibrat, cu o textură interesantă a tanininilor.

Se simte rotund, armonios, bine legat și continuă cu arome de fructe proaspete, condimente (cuișoare, lemn dulce, cardamon), note fume discrete ce se împletesc Les Hauts des Smith 2012cu cele de scorțișoară și cu tonuri minerale, plus un final lung, proaspăt, elegant. Am remarcat echilibrul foarte bun între aciditate, alcool și taninurile sale. Îi acordăm 90p, vinul având potențial de evoluție încă vreo 10 ani cel puțin.

Alexandre Dumas (tatăl) spunea într-o maximă celebră că „vinul este partea intelectuală a unei mese, iar mâncarea numai suportul ei material”. Iar ca „suport material” pentru acest vin, vă recomandăm preparate din carne roșie, rață, vânat, ciuperci, brânzeturi fermentate.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi