Vinuri Straine

Giusti Valpolicella Ripasso Superiore 2012

Postat in

Cu o istorie ce se întinde până în anul 1600, ceva mai recent, de prin anul 2004, Ermenegildo Giusti a reînviat o veche tradiţie de familie şi a reușit să conserve și să ducă mai departe pasiunea pentru vie și vin a predecesorilor săi.

Deşi inițial a deținut doar o mică proprietate (câteva hectare de viță de vie), după plantări succesive de vie și achiziția de terenuri, crama deține în prezent o suprafaţă de aproximativ 75 ha. În zona cu tradiție Valpolicella, pe dealurile molcome ce ating altitudini de 100-150 m deasupra nivelului mării, cu soluri vulcanice și calcaroase, din strugurii soiurilor Corvina Veronese, Corvinone şi Rondinella (folosite pentru producerea de Amarone), utilizând tehnica de vinificație Ripasso (constând în practica de refermentare a vinurilor din acelaşi an, sau din anii precedenţi, pe coji fermentate de struguri – pentru a produce Amarone), s-a reușit crearea unui „baby” Amarone, și anume Giusti Valpolicella Ripasso Superiore 2012.

Giusti Valpolicella Ripasso Superiore 2012, este un vin roșu sec, culoare roșu rubiniu cu inflexiuni asemănătoare pietrelor de granat, dezvoltă arome delicate și persistente de fructe roșii, cireșe coapte, vișine, coacăze roșii, condimente (cuișoare, scorțișoară). Gustativ surprinde prin eleganță și taninurile fine, catifelate, arome de fructe de pădure, vanilie și note ușor picante.

Finalul său este lung și intens. Alcool 14%, aciditate persistentă, iar după 12 luni de baric și 6 luni la sticlă, plus decantare vreo 2 ore, vinul s-a prezintat onorabil.  Este încă tânăr, dar peste vreo 2-3 ani poate oferi surprize plăcute. Îi acordăm 88p. Îl găsiți la Vinoteca mea.

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version