Vinuri Straine

Fetească Albă 2013 Vinăria din Vale

Declarată Vinăria (crama) anului 2014 în Moldova, Vinăria din Vale are câteva vinuri care-i fac cinste și care atrag atenția celor care se încumetă să încerce și vinurile moldovenești. Am făcut cunoștință recent la Chișinău cu vinurile acestui producător, la Ziua națională a vinului. Simbolului de pe eticheta vinurilor este un cocostârc, iar despre acesta „se spune că pe vremuri era un sat de oameni gospodari, aşezat nu departe de locul unde apele Prutului se întâlnesc cu cele ale Dunării. Satul era înconjurat de bălţi bogate în peşte, unde în fiecare primăvară îşi găsea casa un stol de cocostârci. Sătenii iubeau aceste păsări minunate, crezănd ca ele le aduc noroc şi pace în casele lor. Într-un an, la început de toamnă, nişte friguri cumplite s-au abătut asupra locului. Gerul a ferecat apele Prutului în gheaţă, şi bieţii cocostârci nu-şi puteau găsi hrană. Puii încă nu au prins la puteri pentru a putea zbura la distanţe mari, iar frigul nu se grăbea să se retragă. Şi într-o dimineaţă stolul s-a ridicat în cer, a făcut un cerc deasupra satului şi şi-a luat zborul. Dar nu spre sud, ci spre răsărit.

Oamenii s-au îngrijorat de dispariţia cocostârcilor, până într-o zi, când nişte copii au spus că i-au văzut făcând cercuri deasupra unei văi, nu departe de sat. Atunci, toţi oamenii au mers acolo. Cu toate că gerurile nu aveau de gând să cedeze, valea nu părea atinsă de îngheţ. Un izvor cu apă caldă păstra vara în acea vale, unde creştea viţă-de-vie, şi cocostârcii aveau cu ce să se hrănească pentru a acumula puterile necesare unei călătorii lungi. Oamenii au gustat strugurii şi au rămas surprinşi de dulceaţa lor. Când veni vremea plecării cocostârcilor, tot satul a ieşit să-i petreacă.

Vinaria din ValeIar primăvara oamenii au venit în acea vale şi au început să cultive viţa-de-vie de pe dealurile ce o împrejmuiau. Datorită izvorului descoperit de cocostârci, strugurii sunt culeşi mai târziu, căldura pamântului şi a ultimelor raze de soare îi umple de dulceaţă. Vinurile făcute din aceşti struguri sunt pline de o fineţe binecuvântată de cocostârcii ce se rotesc deasupra Vinăriei din Vale” (sursa: vinariadinvale.ro).

Fetească Albă 2013 de la Vinăria din Vale este un vin alb sec, culoare galben pai deschis, limpede, nas ce abundă în arome proaspete de piersici coapte, fructe tropicale, note vegetale (ierboase) plăcute. Gustativ regăsim iarăși piersicile, mango, cireșe albe, citrice (lime). Bine structurat, cu aciditate ridicată, post-gust lung și elegant, este o fetească albă care surprinde prin arome intense și bine definite. A fost medaliat cu Argint la Decanter 2014 (Londra). Îi acordăm 84p.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi