Vinuri Straine

Fantinel La Roncaia Eclisse Cuvee di Alta 2009

Vinul acesta este originar din zona Friuli, o regiune care se întinde în nord-estul Italiei, de-a lungul frontierei cu Slovenia, cu dealuri mai abrupte spre nord, formate din soluri pietroase, ce se întind până la poalele Alpilor. În ciuda apropierii sale de zona montană, regiunea are o climă temperată datorată Mării Adriatice, ce înfuențează benefic microclimatul zonei.

Varietatea de struguri Sauvignon Blanc nu este prea răspândită în regiunea Friuli-Venezia, majoritatea experților fiind de acord că există atât de multe locuri în întreaga lume care produc vinuri distinctive din acest soi (să amintim numai Noua Zeelandă şi Franţa – pe Valea Loarei). Totuși, după ce deguști acest vin, se demonstrează că reprezintă un exemplu clar al faptului că excepțiile pot apărea oricând. Inclusiv pe dealurile Tarcento și Attimis din Friuli, locul unde Sauvignonul Blanc s-a acomodat și se simte excelent.

Fantinel La Roncaia Eclisse Cuvee di Alta 2009 se prezintă cu o culoare galben pai intens, limpede, cristalin, te întâmpină cu un buchet discret, elegant, de fructe tropicale, de la mango, papaya, până la note de plante aromatice de cimbrișor de munte, salvie și cimbru. Gustativ se simte rotund, echilibrat, bine DSCN4029structurat, susținut exuberant de notele fructate de citrice, completat de o mineralitate plăcută. Vinificatorul a folosit în acest cupaj (pe langă Sauvignon Blanc, în cea mai mare proporție) și varietatea Picolit (utilizat de regulă la vinurile dulci). Se pare că proporția aceasta mică, din acest soi, adaugă greutate și complexitate acestui vin.

Indiferent de unde provine un Sauvignon Blanc, datorită acidității sale ridicate și a notelor aromate fructate, se pretează excelent lângă preparate din pește și fructe de mare. S-ar face o asociere perfectă lângă niște scoici trase la tigaie, stropite cu acest vin, pentru a aduce tonuri de citrice și note de prospețime preparatului. Importatorul în România al acestor vinuri este Parmafood. Despre vinurile Fantinel puteți citi mai multe aici.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi