Vinuri Straine

Enira Syrah 2009

În zona Bessa Valley, Bulgaria, totul a început în anul 2001 când regiunea din jurul satului Ognianovo a fost aleasă pentru cultura viței de vie, după o mulţime de cercetări şi analize speciale detaliate ale probelor de sol, prelevate și trimise inclusiv către laboratoarele specializate din Bordeaux. Numele de „Bessa Valley” înseamnă Valea Bessi (Besii fiind numale unui trib tracic care locuit pe acest teren). Terroir-ul de aici este o combinaţie perfectă între solul format preponderent din argilă şi nisip pietros, circulația curenților de aer, volumul precipitațiilor și mediile temperaturilor din cele patru anotimpuri.

Echilibrul între precipitaţii şi nivelurile de temperatură, necesar pentru a produce struguri de calitate, este foarte bun, viile fiind plantate pe dealul dinspre Sud (cu pante ce au o înclinație blândă de 4-6 grade). Compania a achizitionat 240 hectare până în prezent, dintre care 140 ha sunt plantate cu soiuri precum Merlot, Cabernet Sauvignon, Syrah sau Petit Verdot. Cu Syrah-ul 2009 al celor de la Enira am făcut cunoștință la recentul Salon de Vinuri al României VINTEST, ce s-a desfășurat la începutul lunii iunie în București.

Crama Alira a prezentat la acest eveniment, pe lângă vinurile produse în România, și acest vin produs la sud de Dunăre, de la crama Enira (sora sa din Bulgaria).  Syrah-ul 2009 este un vin produs în ediție limitată (4000 de sticle), strugurii fiind selecționați și culeși la momentul optim când au înmagazinat aromele și zaharurile la un nivel maxim. S-au folosit drojdii selecționate, iar fermentarea a avut loc la o temperatură controlată de 26-28 ° C, timp de 8-10 zile, pentru a se ajunge la o valoare de 3-4 g/l de zahăr rezidual. alira

Ulterior a urmat o macerare de aproape 8 zile în rezervoare de beton cu temperatura controlată. Acest Syrah a fost lăsat să-și desăvârșească fermentarea malo-lactică în barrique-uri noi din stejar franțuzesc, maturarea propriu-zisă întinzându-se pe o perioadă de 18 luni. Acestea fiind spuse despre cramă și despre procesul de producție, să vedem cum s-a prezentat vinul.

Syrah 2009 by ENIRA se dezvăluie privirilor cu o culoare roșu rubiniu închis, completat de arome olfactive intense de lemn, condimente, piper, portocală coaptă. Gustativ se etalează ca un vin puternic, corpolent, cu arome lemnoase, picant, îmbrăcat cu o textură catifelată, mătăsoasă pe alocuri. Un vin ce te încălzește, cu taninuri bine structurate, pe final puțin astringent dar cu un postgust lung, gradual, unde se simt și note minerale discrete. Chiar dacă este vară, lângă un T-bone steak la grătar, asezonat cu sare, piper, foi de dafin, salvie, servit pe înserat, vinul merge de minune!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi