Vinuri Straine

Domaine Sigalas Assyrtiko 2014

Crama Domaine Sigalas a fost fondată în anul 1991 de către Paris Sigalas, Christos Markozane și Yiannis Toundas.

Inițial vinificația se realiza chiar în casa familiei Sigalas dar, începând cu anul 1998, vinificarea, îmbutelierea, stocarea și maturarea vinurilor au loc într-o unitate nouă, modernă, ce a fost construită într-o zonă privată pe lângă micuța localitate Oia (faimoasă pentru celebrele sale apusuri de soare), în partea de nord a insulei Santorini.

Sigalas a fost un pionier în viticultura ecologică pe insulă și a participat la un program de implementare a unor procedee și metode de producție ecologică a vinurilor, începând din anul 1994 .DSCN9099

Paris Sigalas își menține angajamentul față de principiile fundamentale ale Domaine Sigalas – o relație creativă cu respectarea tradiției, utilizarea celor mai bune tehnologii de vinificație și a experienței acumulate de vinificatori.

Sigalas se concentrează pe soiurilor de struguri autohtoni și se pare că lucrează cel mai bine cu Assyrtiko (dar are și alte soiuri precum Athiri, Aedani, Mandilaria și Mavrotragano).

Podgoria sa deține 14 de hectare de Assyrtiko, cultivate ecologic, și include cooperarea permanentă cu producătorii de struguri locali (inclusiv pentru achiziționarea de struguri de la aceștia).

Recent s-au cultivat 4 hectare de Aedani și Mavrotragano iar încă 2,5 hectare de Assyrtiko urmează a fi cultivate în viitorul apropiat (ce se vor adăuga la celelalte 14 de hectare tot de Assyrtiko) .

sigalas-paris-demonstrates-the-basket-systemSolul vulcanic poros al insulei Santorini permite retenția de apa, oferind viilor posibilitatea de a se hrăni astfel și în timpul temperaturilor ridicate de pe timpul verilor.

Ce este foarte interesant, cu precădere în timpul verilor toride, ploile sunt extrem de rare, iar modul în care sunt dirijați butucii de vie este unul sub formă de coș, tocmai pentru facilita condensul și a proteja stugurii de vânturile destul de puternice ce se abat asupra insulei.

Singura sursă de apă pentru vii este ceața nocturnă, care se condensează, prelinge și infiltrează în butucii de vie și în sol, alimentând astfel viile cu apa, lichidul atât de prețios.

Spre seară, după apusul soarelui, insula este învăluită într-o ceață care vine dinspre mare. Butucii de vie sunt capabili să rețină apa și să folosească apa în timpul orelor de zi, atunci când este nevoie cel mai mult.

Dar să vedem și vinul, Domaine Sigalas Assyrtiko 2014, 100% Assyrtiko, alb, sec, culoare galben pai foarte deschis cu nuanțe verzui discrete. Nasul te întâmpină cu note florale intense, flori de primăvară, flori de viță, citrice dominant, o tușă de papaya, caprifoi (mâna Maicii Domnului) foarte persistent.

Domanine Sigalas Assytiko 2014 SantoriniGustativ este surprinzător, mineralitatea sa parcă îți taie limba, pe valul palatin se sinte rotund și intens, citricele și grapefruit-ul pe final întregesc tabloul.

Post-gust lung, în același registru aromatic, exploziv, intens. Alături de preparatele bucătăriei meditareneene, în special pește (doradă), se asociază și este pus cel mai bine în valoare.

Provenit din vii cu o vechime de peste 60 de ani, beneficiind de mineralitatea accentuată a solului insulei Santorini, preponderent vulcanic, beneficiind de tradiție și inovație, cei de la Domaine Sigalas confirmă că, de câțiva ani, au reișit să definescă un standard ridicat pentru acest vin, ce s-ar putea numi „ultra premium Assyrtiko”! (91p)
– sursa imaginii cu Paris Sigalas: ikieshotel.files.wordpress.com

21 Comentarii

21 Comments

  1. Pingback: Oenolog.ro - Domaine Sigalas Assyrtiko 2013 Fermented în Oak Barrel

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi