Vinuri Straine

Crama Lyrarakis, pe drumul de la tradiție la modernitate

Postat in

Dacă observăm cu atenție, majoritatea producătorilor de vinuri care au ajuns să confirme prin calitatea produselor lor au avut ceva în spate, au avut o mică istorie sau o tradiție. Creta, locul legendar unse s-a născut Zeus dar și leagănul civilizației minoice conferă condiții propice cultivării viței de vie și obținerii de vinuri interesante. Așa cum probabil procedează majoritatea pasionaților de vinuri, din dorința de a descoperii tradițiile legate de cultivarea viței de vie dar și soiurile locale, am ales să vizitez câteva crame din insula Creta, iar cea care mi-a plăcut cel mai mult a fost crama Lyrarakis.

A luat naștere în urmă cu vreo 50 de ani, iar dacă o bună perioadă de timp a produs struguri și vinuri care erau comercializate local sau exportate vrac, după anii 1990 și-au propus să redescopere și chiar să salveze de la dispariție varietățile locale de struguri. Și aici am aminti Vilana, Dafni, Plyto, Vidiano, Kotsifali, Mandilaria.

Crama este situată în centrul Cretei, la vreo 35 de kilometri de capitala Heraklion, având vii cultivate pe 14 hectare, situate pe un podiș cu altitudinea de 550 de metri (sol format preponderent din pietriș și calcar). Pentru vinificație sunt achiziționați struguri și de la producători locali cărora le asigură consultanță în îngrijirea viilor.

Cei de la crama Lyrarakis au acordat o atenție deosebită soiurilor cretane rare, în special la soiurile albe Vidiano, Dafni și Plyto, cele care au fost salvate efectiv de la extincție. În ceea ce privește soiurile roșii, pe lângă Kotsifali, Mandilaria sunt cultivate și soiurile internaționale Syrah, Merlot și Cabernet Sauvignon. Nu putea lipsi din portofoliul cramei Assyrtiko, soi care se simte confortabil și în Creta și care promite destul de mult.

Ce am observat interesant la Crama Lyrarakis este faptul că depun eforturi considerabile în cultivarea pe loturi mici a diverselor clone, iar în funcție de evoluție și modul în care se exprimă vinurile obținute se multiplică pe suprafețe mai mari. Exact ca într-o stațiune de cercetări științifice. Iar acest lucru i-a adus Cramei Lyrarakis reputația de cel mai important producător de vinuri de calitate de pe insulă, grație eforturilor considerabile și încăpățînării de a obține vinuri moderne din Vidiano, Dafni, Plyto pe albe și Kotsifali și Mandilaria pe roșii.

La Cramă am fost întâmpinat de către Lambros Lyrarakis, unul dintre fii lui Manolis, acesta fiind cel alături de care am vizitat crama dar am și degustat vinurile. La cele albe, Vilana, Vidiano, Dafni și Plyto sunt cele care trebuie neapărat să le testați. Vidiano, Dafni sau Plyto pot spune că exprimă cel mai bine caracteristicile vinurilor de gastronomie, fiind proaspete, cu arome elegant conturate, susținute de aciditate și mineralitate.

Psarades Vineyard Dafni 2015, așa cum îi este și numele, are note dominante de frunze de dafin, iar gustativ citricele sunt extrem de fine și delicate. Un vin pe care n-ai cum să-l uiți prea ușor, datorită aromele sale de frunze de dafin.

Ippodromos Vineyard Vidiano 2015 a fost cel care m-a impresionat încă de acum un an când am făcut cunoștință cu el. Are tot ce-i trebuie: aciditate ridicată, prospețime remarcabilă (având în vedere climatul cald, cu umiditate ridicată, datorat reliefului insular al Cretei), mineralitate puternică, dezvoltând un spectru relativ larg de arome de fructe, predominant gutuile, piersicile, caisele și fructele tropicale (ce apar frecvent în notele de degustare).

Psarades Vineyard Plyto 2015 obținut din 100% Plyto (despre care îmi povestea Lambros că are cele mai vechi rădăcini pe pământul Cretei), se prezintă ca un vin modern astăzi, ce are un nas seducător de fructe bine coapte, pepene galben, ierburi aromatice și citrice. Pe palatin se simt note fine, parcă cu o textură de piersici zemoase. Mi s-a părut cel mai elegant, simplu, direct și bine definit.

Din soiul roșu Mandilaria am testat un rose , poate unul dintre cele mai bune rose-uri de prin Creta, în care regăsim fructe de pădure și cireșe, aciditate suficientă, alcool bine integrat, culoare frumoasă, un rose intens mai închis.
Mandilaria Plakoura Vineyard Oak Aged 2013, vin roșu sec, elegant, cu baricul frumos integrat, se deschide prin aromele sale de cireșe învelite în ciocolată, zmeură și o tușă de piper negru. O tentă de frunze uscate, mineralitate, și o personalitate distinctă, atrăgătoare, ce se termină într-un final lung cu note picante de piper roșu și arome de anason.

Lyrarakis Red Kotsifali 2014, vin roșu sec cu o culoare rubinie cu inflexiuni de granat, arome intense și persistente de fructe roșii, condimente dulci, frunze de tutun. Vinul pare ușor taninos, dar pe final devine elegant.
Malvasia of Crete 2014, vin dulce de desert, nu foarte sofisticat dar foarte bine structurat.

Regăsim note dulci de ananas, pere coapte, miere, iar gustativ fructe tropicale și pepene galben. Un vin mai ușor, cu un rest de zahăr de 135gr./l.
Vinuri interesante, moderne, ce reprezintă într-un mod elegant tradiția și istoria Cretei, printr-un strop de savoare și esență ușor exotică. Yamas! (articol apărut in revista vinul.ro – luna iulie)

15 Comentarii

Cele mai citite

Exit mobile version