Vinuri Straine

Costaross Prosecco D.O.C.

Postat in

În anul 1754 denumirea „Prosecco” apare pentru prima dată menționată în cartea „Il roccolo Ditirambo„, scrisă de Aureliano Acanti. Ceva mai recent, prin anii ’60 mai exact, vinul spumant Prosecco se prezenta, în general, mai degrabă ca un vin dulce și din această cauză abia se făcea distincție de renumitul Asti, vinul produs în Piemont. Treptat însă, prin îmbunățățirea tehnicilor de producţie, au rezultat vinurile seci de calitate, similare cu cele produse astăzi.

Spre deosebire de Champagne (concurentul comercial principal), Prosecco, de obicei, este produs prin metoda Charmat, în care fermentarea secundară are loc în rezervoare din oţel inoxidabil, ceea ce face mai puţin costisitor procesul de producție (comparativ cu metoda champenoise, unde cea de-a doua fermentare are loc în sticlă).

Soiul de struguri albi utilizat în mod tradițional la obţinerea Prosecco-ului se numește Glera, o varietate de struguri ce are origini antice, încă de pe vremea romanilor. Statisticile arată că anual se produc peste 150 de milioane de sticle de Prosecco.

Costaross Prosecco D.O.C. este un vin spumant obținut din struguri cultivați în regiunea Treviso, cu o culoare atrăgătoare, un galben pai cu reflexe verzui, cu un nas floral și fructat, armonios, bine legat. Perlajul este fin, constant și prelung.

Gustativ, aromele de strugure, mere verzi și citrice, se dezlănțuie elegant pe papile și vălul palatin, îmbrăcând frumos totul cu o mantie persisitentă, armonioasă. Prezintă o aciditate ridicată, completată de corpul său mediu, susținut de zahăr. Servit bine răcit, pe la vreo 10 °C, va acompania perfect preparate din pește sau aperitive.

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version