Vinuri Straine

Clos La Roquete Blanc Chateauneuf du Pape 2010

Hippolyte Brunier este cel care a dat naştere la această frumoasă poveste de familie, încă din anul 1898, în satul Bédarrides, situat pe un deal cu vedere la valea râului Rhône,  între Avignon şi Orange, în deja bine cunoscutul AOC (Appellation d’Origine Contrôlée) cu denumirea Châteauneuf-du-Pape, din departamentul Vaucluse. El a plantat prima sa vie pe un platou dominant şi însorit al dealului, iar ulterior fiul său, treptat, a adus în patrimoniul domeniului încă 17 ha de vie. Platoul „La Crau” este locul unic unde terroir-ul, mineralitatea şi potenţialul viei se exprimă la superlativ. La terminarea celui de-al doilea război mondial, nepotul Henri, reprezenta deja a treia generaţie, fiind şi cel care a avut sarcina dificilă de a reconstrui patrimoniul şi a asigura viitorul domeniului.

La începutul anilor 1980, cei doi fii ai săi, Daniel şi Frederic, au reluat în tandem afacerea de familie. În zona cu vie veche din Châteauneuf-du-Pape, cu o suprafaţă de aproape 70 ha, au mai cumpărat în anul 1986 încă o suprafaţă de  32 ha de viţă de vie plus Domaine Les Pallières. În 1998 au reluat un parteneriat mai vechi cu un comerciant celebru de vinuri – Kermit Lynch, fapt ce le-a adus o promovare şi o distribuţie mai eficientă a vinurilor.

roquete 01

Portofoliul de vinuri al familiei Brunier este completat de „Domaine La Roquète” şi „Les Pallières”, cel din urmă fiind primul vin al companiei ce a început să fie exportat în Statele Unite încă de acum 20 de ani. De peste un secol familia Brunier produce vinuri în sud-estul zonei Châteauneuf du Pape. “Le Domaine du Vieux Telegraphe” este originea, inima si port-drapelul companiei, vinul fiind denumit aşa datorită stâlpilor de telegraf ce traversau proprietatea la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Vinul Clos La Roquete Blanc Chateauneuf du Pape 2010 este un cupaj, cu o culoare galben aurie strălucitoare, compus din soiurile Grenache Blanc (34%), Clairette (33%) şi Roussane (33%). Se prezintă frumos cu un nas ce aminteşte de un mix interesant de arome de mere, pere şi piersici, cu o aciditate medie, textura plină, corp plin şi rotund, postgust cu final uşor condimentat şi mineral. Are potenţial de evoluţie încă 2-3 ani. Robert Parker, de la Wine Advocate, a acordat acestui vin 88p. Se recomandă a fi savurat alături de aperitive, peşte la grătar cu legume, deserturi cu fructe proaspete.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi