Vinuri Straine

Chateau Vartely Rara Neagră 2011

Compania ÎM „Château Vartely” SRL este un producător de vinuri de înaltă calitate din cele mai bune specii europene de struguri, cultivate în zonele centrale şi sudice ale ţării. Château, în lexicul vinificatorilor moderni, este un teritoriu pe care un singur proprietar înfăptuieşte întreg ciclul de producere al vinului – de la cultivarea strugurilor, pînă la îmbuteliere. Doar în aşa mod, consideră francezii, se poate garanta calitatea produsului, avînd cantităţi reduse.

„Vartely” conform datelor enciclopedice („Enciclopedia Sovietică Moldovenească, 1975, volumul 5”), denumirea unuia dintre cele mai vechi oraşe din Moldova – Orhei a provenit de la cuvîntul maghiar „Var”. „Vartely” – „oraş”, „cetate”, rădăcina cuvîntului a fost adusă îin Moldova de către valahii veniţi din Carpaţii de Vest. „Château Vartely”– este o întreprindere tânără de vinificaţie, în sensul bun al cuvîntului, ambiţioasă, situată nemijlocit în zona Orheiului, unde mai trăiesc şi astăzi tradiţiile bogate de cultivare ale viţei-de-vie şi de producere a „băuturii zeilor” – vinului. Speciile europene clasice de viţă-de-vie sunt cultivate aici cu succes si ofera în fiecare an o recoltă valoroasă de vinuri: Roşii seci – Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Pinot Gris, Chardonnay, Traminer, Sauvignon, Feteasca.

În decursul ultimilor ani, vinurile produse de Chateau Vartely, şi-au găsit un număr considerabil de amatori în toate colţurile lumii. Fapt dovedit de volumul exporturilor făcute în ţări ca: SUA, Franţa, Germania, Belgia, Olanda, Norvegia, Polonia, Slovacia, Cehia, China, România, Ucraina, Kazakhstan şi Kîrghizstan. Orice dezvoltare se face de-a lungul timpului. Compania Chateau Vartely are trei direcţii strategice de dezvoltare: calitatea superioară, atitudinea deosebită faţă de clienţi si parteneri, păstrarea şi dezvoltarea tradiţiilor”, se precizează într-o scurtă prezentare pe site-ul companiei.

Rara Neagră este unul și același lucru cu tradiționala noastră Băbească Neagră, soi care din păcate a intrat (nemeritat) într-un oarecare con de umbră. Așadar, peste Prut, avem un soi tradițional românesc, redenumit și promovat ca atare.Rara Neagra de Purcari 2011
Chateau Vartely Rara Neagră 2011 (winemaker’ selection) este un vin roșu sec, culoare rubiniu închis. Nasul te trimite într-un registru aromatic unde regăsim note fructate de mure, coacăze, afine, vișine supracoapte, condimente.

Gustativ te întâmpină note de fructe de pădure, aceleași condimente, aciditate ridicată și taninuri ferme, ce se simt destul de pregnant. Vanilia îi conferă ceva catifelare, dar probabil baricarea excesivă o estopează relativ repede, revenind relativ repede notele de lemn.

Poate încă 1-2 ani de evoluție la sticlă, în condiții de păstare la cramă, îl vor desăvârși. Finalul este mediu, cu post-gust suficient de lung. Îi acordăm 84 de puncte, cu precizarea că se prezintă corect (ținând cont de potențialul soiului), cumva peste Băbească Neagră regăstă pe la producătorii autohtoni.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi