Vinurile dulci de desert, obţinute după ce boabele strugurilor au fost botritizate, au şarmul lor, dacă ţinem cont că nu în fiecare an se pot întruni condiţiile climaterice favorabile atacului mucegaiului nobil.
Cei de la Chateau Vartely (Republica Moldova), în anul 2013, au reuşit să vinifice strugurii Chardonnay-ului în dulce, iar vinul este unul interesant.
Culoarea sa este de galben intens, uşor auriu, cu arome ce te duc instantaneu cu gândul la un fagure de miere (aspect semnalat inclusiv pe eticheta vinului), fructe de vară supracoapte (piersici, caise, pepene galben), dar şi fructe exotice (mango, ananas, cherimoya).
Final lung, persistent, suculent şi în aceleaşi note de miere savuroase. Are un echilibru bun între aciditate şi restul de zahăr şi un potenţial consistent de evoluţie. Vinul a fost medaliat pe la mai multe concursuri de profil (inclusiv la IWCB 2016 cu mare medalie de aur).