Vinuri Straine

Champagne Taittinger Cuvee Prestige

Vorbind puțin despre vinurile efervescente, șampania (champagne) are o imagine asociată luxului, opulenței, unui stil de viață sofisticat, fiind apreciată deopotrivă pentru calitatea sa. Deşi în regiunea Champagne sunt plantate suprafețe cu viță de vie din soiurile Pinot Meunier (42%), 33% Pinot Noir (33%) şi Chardonnay (25%), fiecare șampanie este parte integrantă din amestecul acestor soiuri. Și totuși, ce este atât de special la aceste şampanii de au prețuri atât de ridicate?

Regiunea Champagne are cele mai stricte reglementări față de vinul produs aici. Controalele impuse pentru șampaniile vintage şi nonvintage sunt introduse și pentru cuvées prestige (ceea ce înseamnă că acestea sunt produse numai în anii când strugurii sunt de o calitate excelentă).

În final se urmărește obținerea excelenței în producția de şampanie, la cele mai riguroase standarde. Perioada de maturare/îmbătrânire le distinge de alte vinuri spumante. Prin lege, o șampanie nonvintage trebuie să aibă cel puţin un an, iar cele vintage minimum trei ani înainte de degorjare.

Această maturare prelungită adaugă un plus la calitatea vinului efervescent, de aceea costul de producție crește substanțial. Iar acestea sunt doar câteva repere, de fapt o succintă introducere, despre vinurile efervescente produse în regiunea Champagne din Franța.

Champagne Taittinger Cuvee Prestige Brut este produsă de Casa de șampanie Taittinger. Cronologic vorbind, aceasta ocupă locul trei din punct de vedere al atestării documentare în regiune, producând șampanie încă din anul 1734. Champagne Taittinger

Sediul Taittinger se află în orașul Reims, situat lângă beciurile sub formă de tuneluri (cu o lungime de câțiva kilometri) ce sunt utilizate în procesul de îmbătrânire a vinurilor eferverscente (produse în stil Champagne). Cuvee Prestige este făcut din struguri Chardonnay 40%, Pinot Noir și Pinot Meunier (60%), fiind un vin efervescent delicat, fin, special.

Culoarea sa este de un auriu pal, transparent, perlaj fin, constant, prelung, elegant, dezvoltă arome de fructe proaspete, miere, citrice confiate. Gustativ are o textură bună, cremoasă, echilibrată, cu note interesante de brioșe și biscuiți cu migdale. Final lung, persistent. Îi acordăm 91p. O recomandăm pentru evenimente deosebite și, de ce nu, în deschiderea mesei de Paști. Salute et santé!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi