Vinuri Straine

Champagne Gosset Grand Millésime Brut 1999

Gosset, fondată în 1584, este cea mai veche casa de vinuri din regiunea Champagne. În acel an, acum mai bine de patru secole, Pierre Gosset, consilier municipal de Aÿ, cultivator şi iubitor de vin, reuşea să creeze vinuri roşii, din strugurii recoltaţi chiar de el, de pe propriile sale culturi de viţă de vie. În acele vremuri, două vinuri concurau pentru loc de cinste la masa regilor Franţei: vinul de Aÿ şi vinul de Beaune. Apoi, în secolul al XVIII-lea, vinurile făcute în jurul oraşului Aÿ au început să se transforme în vinuri acidulate, iar datorită cererii tot mai mari şi familia Gosset a apelat la producţia de şampanie. Mai recent, în 1994, casa Gosset a fost vândută grupului Renaud Cointreau (proprietarii şi deţinătorii coniacului Frapin).

Sub noua conducere Gosset a reuşit creşterea producţiei sale la un milion de sticle în anul 2005. G 01Casa este condusă acum cu succes de Jean-Pierre Cointreau şi exportă 65% din producția sa în peste 70 de ţări. În anul 2009 s-au aniversat 425 de ani de la naşterea lui Jean-Pierre Cointreau, ocazie când s-a luat decizia de a cumpăra un nou sediu în Epernay, locaţie cu 2 hectare de parc şi clădiri datând din secolul al XIX-lea cu 1,7 km de beciuri (şi o capacitate de stocare de 2,5 milioane de sticle, plus cuve ce pot depozita 26.000 hectolitri de vin). Acest nou domeniu este o locaţie ideală pentru imaginea şi reputaţia acestei case de şampanie. O parte a producţiei este încă în locaţia din orăşelul Aÿ, unde rămâne sediul casei Gosset .

Vinurile Gosset sunt realizate dintr-un amestec de Pinot Noir, Chardonnay şi Pinot Meunier. Casa Gosset este recunoscută pentru excelenţa şampaniilor sale Brut sau Cuvee Célebris şi Grand Millésime. Casa Gosset, de asemenea, produce şi un vin comemorativ intitulat Quatrième Centenaire. Grand Millésime Brut 1999 este o şampanie produsă din cupajarea soiurilor Chardonnay (56%) şi Pinot Noir (44%) din podgorii Grand şi Premier Cru. Prin anii 1980, amestecul era 60% Pinot Noir şi 40% Chardonnay.G02

Se garantează calitatea Gosset, recunoscută pentru mai mult de patru secole de vinuri deosebite, acesta fiind şi motivul pentru care în întreaga lume prestigiul şi distincţia acestor şampanii sunt unanim apreciate. Casa Gosset se angajează să respecte valorile sale fundamentale şi tradiţiile sale legate de perfecţiunea produselor sale: strugurii destinaţi pentru şampaniile Gosset trebuie să fie în perfectă stare, numai trei soiuri autorizate în Champagne fiind utilizate: Pinot Noir, Chardonnay şi Pinot Meunier. Prima fermentare nu este urmată de o fermentare malo-lactică (care provoacă în mod inevitabil o pierdere a prospețimii), iar acest lucru asigură păstrarea şampaniei mult mai bine.

gosset-grand-millesime-brut-champagne-france-1999Toate şampaniile Gosset sunt depozitate pe şipci într-o pivniţă adâncă, la o temperatură constantă. Acestea sunt degorjate după cel puţin 5 ani de învechire, atunci când ajung la apogeul lor. Remuage-ul manual (rotitul sticlelor) încă se efectuează la Gosset şi precede degorjarea care se realizează în mod tradiţional. Înainte de a fi transportate, şampaniile Gosset se odihnesc mai multe luni în beciuri. Şampania se îmbuteliează într-o sticlă de stil vechi, identică cu cea folosit de Jean Gosset, descendent al întemeietorului Casei Gosset, de data aceasta în secolul al XVIII-lea.

Grand  Millésime Brut 1999 impresionează prin profunzime, o şampanie cu o culoare galben pai cu tente aurii, bule fine (asemănătoare unui şirag de mărgele foarte fin), cu note de mere, lâmaie, croissant proaspăt şi note uşor minerale, completatate de prospeţimea şi puritatea sa. O şampanie complet matură. Este concentrată şi intensă în postgust, cu o structură compactă şi liniară. Pe cerul gurii se continuă această impresie, cu elemente de nuci de Brazilia, lemn fin şi arome oxidative, cu o structură ce emană prospeţime. O şampanie deosebită, foarte expresivă, cu un caracter distinctiv. (Foto 1&2:bottleofbree.blogspot.ro)

6 Comentarii

6 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi