Vinuri Straine

Cà dei Frati Ronchedone 2010

Un vin cu tradiţie produs de familia Ronchedone, din viile sale situate pe malul lacului Garda (în Lombardia), lac ce asigură un climat favorabil, preponderent călduros toamna, permiţând o coacere graduală şi mai târzie a recoltei de struguri. Stilul de producţie se reflectă în vinurile rafinate produse aici, ce se află într-o armonie perfectă cu terroir-ul, strugurii din fiecare parcelă fiind vinificaţi separat cu ajutorul tehnologiilor moderne. De asemenea, la vinificarea vinurilor albe s-a optat pentru un scurt contact al mustului cu pieliţa, fiind utilizate suplimentar  batonajul (amestecarea permanentă a drojdiilor în masa vinului, procedeu ce facilitează trasferul substanţelor pe care drojdia le-a reţinut în timpul fermentaţiei) şi  autoliza (procedeu de păstrare a vinului pe drojdie până la descompunerea acesteia și care influențează elegant corpul și gustul vinului; prin acest proces vinul se îmbogăţeşte in aminoacizi liberi, amide, fosfor organic, nucleotide şi baze purinice contribuind astfel la creșterea calității vinului.), măsuri ce ajută de fapt ca viitoarele vinuri să devină mai fine şi rafinate.

Cà dei Frati Ronchedone 2010 are la bază trei soiuri de struguri roşii, Marzemino 40%, Sangiovese 40% şi Cabernet Sauvignon 20%, ce intră în componenţa acestui asamblaj maturat în butoaie de stejar timp de 14 luni. Un vin produs de o întreagă familie, cele trei surori, Anna Maria, Gian Franco și Igino fiind implicate în diversele activităţi ale companiei (Anna Maria are grijă de marketing şi vânzări, Gian Franco de podgorii iar Igino a devenit vinificatorul cramei), ajutate încă de părinţii în vârstă, Santina şi Pietro, care sunt încă destul de activi (fiind un model pentru ele și pentru toți angajații), munca părinților de pionierat fiind cea care a pus de fapt bazele succesului de astăzi al cramei.

roc 01Îmbunătăţirile permanente în vie şi în cramă au condus, cum era firesc, către obţinerea unor vinurilor de calitate, cum se prezintă şi Cà dei Frati Ronchedone 2010, ce are o culoare clasică, de roşu rubiniu intens, pătrunzător. Olfactiv vinul aduce, spre deliciul celui care-l încearcă, miresme de fructe roşii, cu note picante pe nas. Pe cerul gurii are o concentraţie excelentă de fructe uşor picante, cu o aciditate relativ bună, fiind într-un frumos echilibru cu tanininurile sale rotunjite. Gustativ are o structură completă, unde vom găsi arome intense de zmeură, afine, vișine coapte, prune uscate şi coacăze negre, alături de o nuanţă subtilă de lemn, completată de note de vanilie şi caramel. Taninurile sale sunt mătăsoase, fine, iar aromele din vin se prelungesc suficient pentru un final lung. Un nivel de alcool de 14,5% ce potenţează plăcut aromele şi care nu se simte foarte puternic.

22 Comentarii

22 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi