Vinuri Straine

Boutari Vinsanto 2009

Boutari, cel mai important producător de vinuri din Grecia, deține şase podgorii în regiunile cele mai importante ale Eladei. Iar la crama sa din Santorini produce acest vin de desert, special în felul lui, obținut din strugurii cultivați pe solurile vulcanice ale insulei.

Strugurii acestui vin (90% Assyrtiko și 10% Aidani), înainte de a fii vinificați, sunt lăsați la soare pentru deshidratare (stafidire), timp de 7-15 zile, până la momentul în care restul de zahăr natural ajunge la parametrii optimi. Să nu omitem un lucru extrem de important! Numele acestui vin provine de la Vino di Santorini, care a condus treptat la numele actual de Vinsanto.

Boutari Vinsanto 2009 a fost maturat 36 de luni în butoaie de stejar, după vinificarea sa printr-un procedeu mai lent, de aproximativ o lună. Culoarea sa este galben-portocaliu, caracteristică în urma procesului microoxidativ al maturării la butoi dar și a strugurilor deshidratați. Întâlnim arome complexe ce amintesc de miere, stafide, condimente, caramel, fructe confiate. Boutari Vinsanto 2009

Gustativ este impresionant, bogat, plin, cu un echilibru excelent între aciditate (cararacteristică soiului Assyrtiko) și dulceața sa. Este proaspăt, intens, cu un post-gust care parcă nu se mai termină. Simți parcă niște driblinguri pe care nu le întâlnești la orice vin dulce (poate la Rieslingurile germane) între zaharuri și aciditate, care îmbracă palatinul foarte elegant și se completează reciproc.

Este un vin de desert ce se servește bine răcit și care va încânta pe orice încă de la primul contact. Se pretează la învechire, vinul având potențial încă 10 ani de evoluție la sticlă. L-am savurat anul trecut, chiar la Crama Boutari din Santorini și, bineînțeles, n-aveam cum să nu mă întorc acasă cu acest vin.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi