Vinuri Straine

Assyrtiko By Gaia 2014 Wild Ferment

Insula grecească Santorini este renumită pentru apele sale cristaline, limpezi, plajele cu nisip negru, alb și roșu, priveliștile sale superbe cu satele cocoțate pe culmile abrubte, vulcanul care a modelat istoria insulei și forma sa actuală. Dar acest mic petic de pământ (de fapt numai rocă vulcanică) pierdut prin Marea Egee mai oferă ceva! Și anume varietatea de struguri albi Assyrtiko, ce și-a găsit aici un microclimat ideal aici și din care se nasc vinuri deosebite.

Solul vulcanic, poros, zilele însorite, ceața specifică insulei ce asigură umezeala necesară viţei de vie toată vara, vii bătrâne cu vechime de peste 80 de ani, sunt doar câteva dintre condiţii unice care ajută la crearea unor vinuri impresionante.

Crama Gaia este una dintre cele mai mai cunoscute și respectate, Yiannis Paraskevopoulos (co-proprietar la Crama Gaia) este unul dintre cei mai cunoscuți vinificatori greci. Când veţi degusta vinurile sale, instantaneu veţi înţelege de ce Assyrtiko este uimitor.oenolog.ro Assyrtiko by Gaia 2014 Santorini Best Wine. Din anul 1994 crama produce Thalassitis şi Thalassitis fermentat în vase de stejar.

Un vin produs doar de câțiva ani este în schimb Gaia Assyrtiko, obținut prin fermentare cu drojdii sălbatice. După cum sugerează şi numele, în loc să utilizeze drojdiile selecționate la fermentarea vinului, oenologul Paraskevopoulos foloseste strict drojdiile sălbatice, adică cele care se dezvoltă în mod natural pe pielița strugurilor.

Pentru a ajunge la rezultatul final vinul este trecut prin mai mute tipuri de vase din lemn de salcâm, stejar franțuzesc și stejar american. Rezultatul? Un vin minunat, complex, profund… și sălbatic!

Assyrtiko by Gaia 2014 dezvăluie o culoare galben pai intens, limpede, cristalin cu un nas elegant, în care regăsim aceleași omniprezente citrice, dar și fructe verzi. Gustativ vinul îți învăluie palatinul cu arome echilibrate de lemn de stejar, citrice (lime, mandarine), măr verde, completat de o mineralitate puternică și o onctuozitate ispititoare.

Post-gust lung, echilibrat, aciditate ridicată, peste medie. Îi acordăm 90p acum. Va evolua interesant în următorii ani, dacă aveți oenolog.ro wine Assyrtiko Gaia 2014 wild fermentrabdare și nu vă ispitește să-l savurați mai repede. Îl găsiți la importatorul vinurilor grecești în Romania – newgreekwine.ro.

L-am degustat pentru prima oară anul trecut la crama Gaia din Santorini, l-am revăzut și testat recent (luna trecută) în cadrul unui adevărat regal al vinurilor grecești (Master class de Assyrtiko) organizat cu Vasilis Ioannou.Pot doar să vă spun că evoluția și potențialul vinului sunt surprinzătoare.

Ce aș mai remarca la cei de la Crama Gaia este dorința permanentă spre inovație și mai ales pentru experimente interesante și reușite cu vinurile. V-aș reaminti aici de vinurile din același soi Assyrtiko, dar din gama Thalassitis, învechite timp de aproape 5 ani în apele mării Egee, pe coastele insulei Santorini. Despre acest vin puteți citi mai multe aici.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi