Vinuri Straine

Assyrtiko by Gaia 2013

N-ar trebui să mai reamintim un lucru deja știut, faptul că insula grecească Santorini este renumită pentru apele sale cristaline, limpezi, plajele cu nisip negru, alb și roșu, priveliștile sale superbe cu satele situate pe culmile abrubte, cu vulcanul care a modelat istoria insulei și forma sa actuală. Însă insula Santorini mai oferă ceva, și anume varietatea de struguri albi Assyrtiko ce și-a găsit aici un microclimat ideal din care se nasc vinuri deosebite.

Solul vulcanic, poros, zilele însorite, ceața specifică insulei ce asigură umezeala necesară viţei de vie toată vara, vii bătrâne cu vechime de peste 80 de ani, acestea fiind câteva dintre condiţii unice care ajută la crearea unor vinuri rare şi preţioase.

Crama Gaia este una dintre cele mai mai cunoscute și respectate, Yiannis Paraskevopoulos (co-proprietar la Crama Gaia) este unul dintre cei mai cunoscuți vinificatori greci. Când veţi degusta vinuri sale, instantaneu veţi înţelege de ce Assyrtiko este uimitor. Din anul 1994 crama produce Thalassitis şi Thalassitis fermentat în vase de stejar.

Un vin produs doar de câțiva ani este în schimb Gaia Assyrtiko, obținut prin fermentare cu drojdii sălbatice. După cum sugerează şi numele, în loc să utilizeze drojdiile comerciale la fermentarea vinului, oenologul Paraskevopoulos foloseste strict drojdiile sălbatice, adică cele care se dezvoltă în mod natural pe pielița strugurilor şi în vie. Assyrtiko

Pentru a ajunge la rezultatul final, vinul este trecut prin mai mute tipuri de vase din lemn de salcâm, stejar franțuzesc și stejar american. Rezultatul? Un vin minunat, complex, profund… și sălbatic!

Assyrtiko by Gaia 2013 dezvăluie o culoare galben pai deschis, limpede, cristalin cu un nas elegant, în care regăsim citrice, fructe verzi, alge marine. Gustativ, drojdiile sălbatice au ajutat la obținerea unor arome care învăluie și îmbracă vălul palatin cu citrice, măr verde, arome echilibrate de lemn de stejar, mineralitate puternică și o onctuozitate ispititoare.

Post-gust lung, echilibrat, aciditate ridicată, toate într-o combinație amețitoare. Dacă vreți să încercați și altfel de vin vi-l recomandăm din toată inima. Îi acordăm 91p, cu precizarea că este interesant de urmărit cum va evolua în următorii doi ani. Îl găsiți în curând la newgreekwine.ro.

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi