Vinuri Romanesti

Zghihară de Huși 2010

„Zghihara a avut mereu o arie modestă de extindere, fiind cultivat în special în Moldova, mai ales în zona județului Vaslui. A fost numit și Ghihară, Poamă de Huși, Poamă zosănească, Poamă vinoasă de Huși, Zghihară Galbenă, Galbenă de Huși. Zghihara este un soi autofertil, viguros, cu o creștere mare și rezistentă bună la secetă, dar sensibil la ger și brumă. Acest soi dă vinuri albe, de culoare verde-gălbui, cu tărie alcoolica de 9-10 grade, concentrație mică de zaharuri (maxim 170-180 g/l), aciditate de 5-6g/l.

Vinul Zghihară este viu și proaspăt, ușor, acid, cu un gust acrișor, cu nuanțe de măcriș. Sunt apreciate în special de bărbați și se recomandă a fi băute tinere (nu se pretează la învechire). Se servesc alături de pește sau fructe de mare și de asemeni alături de specialități din legume (Vechi soiuri românești de viță de vie – dr. Ion M.Pușcă /blog.vinpremium.ro)”.

Vinul nostru, din gama Reverance, Zgihară de Huși 2010, vin alb sec, cu o culoare alb gălbui, s-a prezentat modest, cu un nas foarte discret, în care abia întrăzăreai ceva urme de arome florale, iar gustativ alcoolul se simțea destul de pregnant, inhibând oarecum aromele care ar fi trebuit să te întâmpine la primul contact.

husiUn vin care și-a cam trăit traiul dar care încă se găsește prin comerț (din păcate), fiind îmbuteliat relativ recent (lot nr. 02/15.04.2013), dovadă că încă mai există stocuri din producția anului 2010.

Din păcate soiul ăsta de vin se pretează a se consuma ceva mai proaspăt, cel degustat fiind pe o pantă descendentă, neexprimând aromele ce îl caracterizează și definesc în mod curent.

Posibil din cauza vreunei depozitări corespunzătoare? Posibil din alte cauze? Sincer chiar nu mai este cazul să ne batem capul pentru a afla  de ce. Pe contraetichetă scrie: „…vin elegant prin simplitate, proaspăt, fructuos și dinamic„. Din păcate nu am regăsit nimic din cele menționate.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi