Vinuri Romanesti

Zghihară 2014 Crama Averești

Această Zghihară 2014, produsă sub bagheta lui Claudiu Crețu la Crama Averești, va fi lansată pentru segmentul HoReCa, împreună cu alte două surate (un Aligote 2015 și o Busuioacă de Bohotin 2015 demidulce – despre care vom povesti cu altă ocazie, cât de curând). Acum vorbim despre Zghihara 2014, vinul cu cea mai mare aciditate din România. Acesta este un vin alb sec, culoare galben pai deschis, luminos.

Nasul său dezvoltă arome florale ce se contopesc interesant cu notele ușor minerale. Citricele, socul, perele își fac loc în prim plan. În al doilea nas se simt note de gutuie, iasomie și chiar o tușă elegantă și discretă de fructe tropicale (mango, maracuja), dominate pe final de o tentă salină(!), pe măsură ce vinul se mai încălzește în pahar. Îmi place mult nasul (comparativ cu Zghihara 2014 și 2013 – „eticheta neagră”) pentru că se lasă un pic mai greu dezvăluit și descoperit, fiind bine ferecat, aromele arătându-se atât cât trebuie, când trebuie și cum trebuie. oenolog.ro Zgihara de Husi 2014 Crama Averesti Goodwine 2016

Gustativ domină citricele, susținute de aciditatea ridicată, cu note pe alocuri crocante, parcă de struguri abia împârguiți.

Pe final aceleași arome de citrice se simt elegant, fin, persistent, dominând aciditatea și tușele minerale ale vinului. Această Zghihară are eleganță și câteva caracteristici absolut de invidiat (pe care le mai regăsești doar la un Assyrtiko de Santorini).

Îi acordăm 85-86p momentan, dar precizez că vinul va evolua interesant în următorii 2-3 ani. Totodată sunt absolut convins că va avea un succes pe măsură, fiind pe gustul iubitorilor de preparate din pește. Să nu uităm că suntem în plin sezon al scrumbiei de Dunăre. Dar cu scrumbia și Zghihara este o altă poveste, despre care ne vom ocupa (iarăși) cât de curând. De fapt nu este o poveste este chiar un „coup de foudre„, cum zic francezii. Irezistibil!

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi