Vinurile produse în vestul țării, în județul Arad, podgoria Miniș, la poalele munților Zarand, impresionează plăcut de fiecare dată când ai ocazia să te întălnești cu ele. Aici, la crama Wine Princess, unde de mai bine de 30 de ani oenologul Balla Geza a reușit să fructifice experiența sa, condiţiile deosebite ale podgoriei şi influenţa climei mediteraniene, s-a reușit obținerea unor vinuri care au început să fie remarcate, apreciate și premiate, atât în țară cât și peste hotare.
Iar Balla Geza a apelat, chiar înainte de aderarea României la UE, la fonduri SAPARD în valoare de peste 1,5 milioane de euro, cu spijinul cărora şi-a achiziţionat instalaţii noi de producere a vinurilor. Ce este de apreciat, pentru a păstra cât mai multe elemente de specificitate ale cramei, oenologul a ales să îmbine tehnicile clasice cu cele moderne, adaptându-le pentru fiecare soi de vin în parte.
Spre exemplu, pentru a păstra prospeţimea şi fructuozitatea, vinurile albe sunt produse folosind tehnologia reductivă, prin care fermentarea mustului are loc în tancuri de inox, în absenţa oxigenului, la o temperatură controlată de maximum 15 grade și pe o durată de aproximativ 2 luni. Așadar, să vedem cum se prezintă un vin alb, made by Wine Princess Cellar!
Sauvignon Blanc 2012 este un vin alb sec, tânăr, vioi, proaspăt, răcoritor, ce poate fi un tonic revigorant pe temperaturile ridicate de afară. Culoarea vinului este una galben pai deschis, luminos, cu un nas ce emană note de flori de soc, salcâm, coajă de lime, iarbă proaspăt cosită și fructe albe.
La gust, aromele resimțite sunt cele de fructe bine coapte, fine, pline, suculente, combinate cu note de citrice, într-un mix ce emană o nuanță de mineralitate interesantă. Un vin complet, echilibrat, cu o aciditate răcoritoare, destul de evidențiată pe final.
Am mai remarca și faptul că aici, la crama Wine Princess, a fost dezvoltat și turismul viticol, mulți dintre străinii care ne vizitează țara și trec prin zonă având astfel ocazia să cunoască mai îndeaprope vinurile produse în România și să se convingă că nu sunt cu nimic mai prejos decât cele produse în alte țări sau regiuni cu tradiție viticolă.