Vinuri Romanesti

Weekend cu Budureasca Chardonnay 2011

Postat in

A fost un weekend de primăvară. Care primăvară? Dacă ne uităm pe geam, iarna încă e stăpână prin unele zone din țară. Și atunci, la gura sobei cum se spune, am continuat să ne delectăm cu volumul Arhaic si universal – India în conștiința culturală românească, apărut la Editura Herald, ce se dorește nu doar o trecere în revistă a numeroaselor ecouri pe care India le-a lasat în ordinea unor preocupări de specialitate (cum va spune Blaga: „mi s-a părut că nicăieri în Europa gândirea indică n-a avut o înrâurire de aceeași calitate ca tocmai în Romania„) și unde Eminescu, Blaga, Mircea Eliade, Brâncuși sunt numai câteva dintre numele cele mai mari evocate în volumul scris de Sergiu Al-George. Plecând de la analiza profundă a gândirii acestor spirite, reputatul indolog afirma: „între sculptorul care și-a dovedit consonanța cu lumea indiana după ce a reconstituit filonul arhaic al folclorului național și indianistul filozof al religiilor care a înțeles gândirea arhaică și propriul său folclor mergând până la rădăcinile spiritualității indiene, se creează marele spațiu de înțelegere a relației dintre arhaic și universal, asa cum acesta se pune în cultura noastră„.

Lângă un strop de carte revelatoare, am fost însoțit de un strop de vin care mie îmi place tare mult. Este vorba de un Budureasca Chardonnay vinificat în sec, producţie a anului 2011. Vinul se prezintă cu o culoare deschisă, galben pai luminos. Nasul este îmbietor, cu arome ce amintesc de banane, ananas, vanilie. În gustul său regăsim arome de fructe tropicale, caramel, vanilie,  soc şi o tușă de lemn de stejar.

Vinul se prezintă rotund, complex, corpolent, onctuos. Postgustul suficient de lung, în care descoperim arome de lemn dulce, condimente şi parcă vanilie. Chardonnay Sec 2011, reuşeşte să  completeze portofoliul vinurilor Budureasca, vinuri corecte, cochete, cu arome complexe, ce vor reuşi  să vă convingă şi să fie apreciate de dumneavoastră, pe măsură ce le veţi descoperi. Budureasca Chardonnay dezvăluie parcă unele nuanțe subtile, adânci, universale, clasice, cu rădăcini dincolo de marele spațiu al relației dintre arhaic și universal, ce trebuie înțelese cu mare atenție, fiind în strânsă corelație cu rădăcinile spiritualității tradiționale.

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version