Vinuri Romanesti
Vinurile de Craciun
Masa de Craciun reprezinta un prilej deosebit pentru a incerca vinuri noi cu retetele traditionale de mancare ce se servesc cu acest prilej. Fie ca vorbim de clasicele aperitive din toba, slaninuta afumata, sunca, branza fermentata, carnati sau de felurile principale precum sarmalutele cu mamaliguta, caltabosul sau friptura de porc, dacă sunteti în cautarea a noi optiuni de vinuri pentru a completa masa dumneavoastră de Craciun, atunci nu trebuie sa cautati mai departe. Puteti verifica selectiile noastre vinuri rosii sau albe, care, cu siguranta, va vor spori satisfactia unei mese complete in aceste zile de sarbatoare, alaturi de cei dragi.
Vinurile rosii, ce merg asezonate la aperitivele servite de Craciun sau la preparatele la cuptor din categoria fripturilor, ar putea fi din soiurile Feteasca Neagra, Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Shiraz. Exista, daca vreti, o sinergie care sta la baza alegerii unui vin bun pentru aceasta sarbatoare (cu cea mai importanta semnificatie pentru intreaga crestinatate), reprezentata de prilejul sarbatoriri in familie, alaturi de cei dragi, a unor clipe minunate si pline de bucurie.
Daca ne gandim la vinuri albe, o Tamaioasa Romaneasca 2011 sau o Busuioaca de Bohotin 2011 de la Casa de Vinuri Cotnari; Ana Chardonnay sau Maria Pinot Gris din gama Owner’s Choice de la Jidvei, Sauvignon Blanc 2011 de la Liliac; Pinot Grigio 2011 si Chardonnay-ul 2011 de la Budureasca; Chardonnay-ul 2010 de la Domeniile Samburesti; Sauvignonul Blanc din gama Maiastru de la Crama Oprisor, pentru cei ce indragesc vinurile albe si care pot intregi sarbatoarea Craciunului, asociate cu preparate de genul aperitivelor usoare (asta daca v-ati gandit sa iesiti putin din traditional) sau pentru preparate precum friptura de curcan, pui, eventual peste.
Reţineţi că aroma nu este singurul considerent de care trebuie tinut cont cand alegeti vinul, iar textura sa, intensitatea aromelor, soiul, felul (sec, demisec, demidulce, dulce), sosurile si ingredientele folosite la asezonarea mancarurilor, va pot determina si influenta pentru a balansa intre un anume vin si o asociere culinara corespunzatoare. Va dorim numai vinuri bune!