Vinuri Romanesti

Terra Valachorum roșu 2012

Terra Valachorum” este un proiect lansat de Consulatul România al Ordinului European al Cavalerilor Vinului, care are două componente principale, ambele cu caracter oenologic. În primul rând, „Terra Valachorum” reprezintă denumirea vinului conceput special pentru Consulatul România al OEVE. Din comercializarea vinului vor fi finanţate anual burse destinate tinerilor specialişti oenologi, în acest fel Consulatul România înţelegând să se implice în sprijinirea industriei viti-vinicole româneşti, aceasta reprezentând cea de-a doua componentă a Proiectului „Terra Valachorum„. Atât selecţia acestui vin cât şi selecţia tinerilor specialişti care vor beneficia de bursele „Terra Valachorum„, se vor realiza de către Comisia ştiinţifică care va DSCN2207funcţiona în cadrul Consulatului România al OEVE şi care va cuprinde nume sonore din industria viti-vinicolă românească : prof.dr.ing. Constantin Croitoru, dr.chim. Elena Heroiu, ing.Dorin Heroiu, criticul de vin Cătalin Păduraru.

Terra Valachorum 2012 este vinul roşu din recolta 2010, produs de Crama Oprişor pentru acest proiect , într-o ediţie limitată de numai 500 de sticle, un vin atent lucrat, deosebit, ce se prezintă cu o culoare de un rubiniu intens mediu spre închis. Vinul este unul sec, un cupaj format din soiurile Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot, Fetească Neagră, un vin complex, momentan încă tânăr, cu perspective de evoluţie la sticlă păstrat în condiţii optime.

Nasul său debutează elegant, discret la început, cu o intensitate medie, după decantare aromele volatile, bine ascunse, încep să se prezinte graţios, dezvăluind note uşor picante, condimentate, ce se completează cu vanilia care se simte bine, DSCN2210aromele de cafea şi piele, asta la prima impresie, ulterior lăsând loc aromelor de fructe de pădure, vişine confiate şi ceva tonuri verzi, ce aduc a nuci verzi. Corpul vinului este deja mai greu, dincolo de mediu, îţi dai seama că ai de-a face cu un vin complex, se simte o tuşă suplimentară de calitate.

Un vin extrem de lucrat, nu se lasă descoperit uşor, aromele sale fructate, ce amintesc de afine, coacăze negre, vişine bine împârguite şi prune uscate, se combină armonios cu notele vanilate, de cafea, cacao şi piper roşu. Alcoolul este bine integrat în corpul vinului, dezvăluind în postgust acelaşi registru de arome fructate, completate de ceva note de lemn dulce. Un vin ce încă nu-şi arată adevăratul potenţial, după câţiva ani de evoluţie la sticlă cu certitudine va arăta surprinzător.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi