Vinuri Romanesti
Terra Romana Chardonnay 2014
Cu gândul la o saramură de pește, intrând în cramă după un vin alb sec, am pus ochii pe Chardonnay-ul Terra Romana 2014 de la S.E.R.V.E., pe care l-am pus la frapat imediat. Trebuie să vă precizez că vinul a stat în contact cu lemnul atât în perioada de fermentaţie şi, ulterior, vreo câteva luni prin barique, fapt pentru care ne-am aştepta ca notele de lemn să domine, în detrimentul aromelor atât de apreciate ale acestui soi.
Nu este aşa, vinul s-a rotunjit, a evoluat, iar notele clasice de unt, vanilie, îmbrăcate în onctuozitatea specifică, completate cu citrice, îi conferă o structură plăcută. M-am gândit că ar merge asociat cu o saramură de crap românesc. Simply is the best!
Aşezate delicat, cu mare atenţie într-un vas încăpător, toate cele coapte pe plită, a rezultat o savuroasă saramură de crap! De vară, pe seară, când arşiţa zilei s-a mai potolit. Setea am stins-o cu Terra Romana Chardonnay 2014, care a mers de minune. Era să uit! Se zice că “nenea Peşte mămăliga prăpădeşte”!
Lângă grătar, într-un tuci clasic, tradiţional (cum este pe la noi prin sud), am făcut şi o mămăligă, la foc de lemne, ce a ieşit cu o tentă
Asta ca să închidem cumva cercul şi să nu ne scape nimic. Căci nimic nu a mai rămas din saramură, iar din vin numai gândul la aromele sale! Cum bine spunea Păstorel Teodoreanu, într-una din epigramele sale:
Aroma vinului trecut
Încet la cap se suie,
Era pe când nu s-a băut,
Azi l-am băut şi nu e.