Vinuri Romanesti

Spumant Cuartz Alb Brut Crama Gîrboiu

Despre valențele vinurilor spumante s-a scris și vor mai curge multe rânduri care le vor descrie și le vor proslăvi. Ce pot eu să remarc este că în Vrancea, la Crama Gîrboiu, au început să se producă spumante. Deocamdată două la număr, unul alb, celalat rose, în varianta Brut, prin metoda Charmat. Astăzi vom vorbi despre Cuartz Brut White, obținut din cupajarea a două varietăți de struguri (Plăvaie 80% și Fetească Alba 20%).

De ce anume trebuie să ținem cont totuși când savurăm un vin? Fie el și spumant? De un lucru foarte important și anume un pahar cu forma potrivită. Mulți ar fi tentați că este o fiță să ai mai multe modele de pahare, adecvate tipului de vin (alb, roșu, spumant, etc.), dar trebuie să înțelegem și să acceptăm că forma paharului influențează fantastic percepția noastră senzorială, amplificând aromele sau penalizând vinul.

La un vin spumant avem nevoie de un pahar care să pună în valoare perlajul, dar mai ales să concentreze aromele cât mai bine (forma de lalea care se îngustează la gură se pare că se potrivește cel mai bine scopului nostru). Și încă ceva foarte important! Paharul de spumant nu se agită (ca la vinurile liniștite albe, roze sau roșii). Pentru simplu motiv că avem perlajul care ne dezvăluieCuartz Crama Girboiu aromele ferecate ale spumantului.

Spumantul nostru alb de la Crama Gîrboiu se prezintă cu o culoare galben pai deschis, cu tente ușor verzui pe alocuri. Perlajul este fin, consistent, direct de pe fundul paharului. La primul contact ne întâmpină senzorial cu note plăcute de arome vegetale, fructe de vară, caprifoi și chiar note de pâine coaptă (de la fermetarea pe drojdii).

Gustativ avem notele de citrice ce se completează excelent cu ceva caise coapte și un grapefruit persistent pe final, într-o notă de prospețime revigorantă. Un spumant fresh, răcoritor, reconfortant ce denotă o personalitate plăcută. Cum bine spunea Voltaire ,,…vinul este desăvârșirea și frumusețea ordinii naturii, șlefuită cu calm, pricepere și voluptate de om”. Îl găsiți prin online la 35 Ron/st.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi