Vinuri Romanesti

Rhea Viognier 2011 Cramele Halewood

Originea strugurilor Viognier se pare că se pierde în negura timpurilor. Se crede că soiul Viognier ar proveni din regiunea Dalmaţiei (în prezent Croaţia), ulterior fiind adus de către romani și cultivat în zona Côtes-du-Rhône.

O legenda spune că împăratul Roman Probus ar fi adus viţă de vie în regiune prin anul 281. O altă legendă semnalează faptul că butașii de viță ar fi fost transportați, odată cu Syrah-ul, pe o navă de marfă ce avea traseu pe râului Rhône, navă ce ar fi fost atacată și cucerită de un grup local de haiduci, care ar fi plantat ulterior via în zonă.

Inclusiv etimologia numelui Viognier este învăluită în mister. Cele mai frecvente asemănări sunt cu numele oraşului francez de Vienne, care a fost și un important avanpost al Imperiului Roman. O altă legendă, ce face referire la originea numelui și la pronunția sa, precizează că ar proveni de la cuvântul Gehennae (ceea ce înseamnă „Valea iadului”), de fapt o aluzie la dificultatea creşterii acestui soi de struguri.

Prin anul anul 1965, această varietate de struguri a fost aproape de disparitie, atunci când mai erau cultivate doar opt hectare în nordul Rhône-ului. În prezent plantațiile au fost refăcute, tot mai mulți producători de vinuri cultivând cu succes acest soi. În anul 2004, Universitatea din California a cercetat ADN-ul acestui soi, pentru a-i descoperii provenința. Strugurii Viognier se pare că sunt strâns legați de zona Piemontului, având la origini soiul DSCN3744Freisa şi ceva urme genetice de Nebbiolo (sursa:http://en.wikipedia.org/wiki/Viognier).

Rhea Viognier 2011 Cramele Halewood, obținut în România din prima plantație cu acest soi, situată în zona Dealu Mare, viile Scurta, este un vin alb sec, cu o culoare galben pai intens, limpede, strălucitor, vinificat în stil lume nouă.

Vinul debutează cu un nas ce dezvăluie arome florale intense, de miere și citrice, portocale, mango, ce se continuă în gust cu note discrete de condiment, dezvoltând senzații interesante, pătrunzătoare, datorate unei mici proporții din vin ce a fost ținută scurt timp în baricuri noi franțuzești.

Completat de o aciditate echilibrată și de un nivel de alcool destul de ridicat (14%), dar bine ascuns dacă vinul este răcit corespunzător, se prezintă elegant, fin, cu postgust lung. Poate face deliciul oricărei mese unde sunt servite aperitive ușoare, pește, fructe de mare. Despre vinurile noi ale Cramei Halewood, lansate recent, puteți citi mai multe aici.

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi