Vinuri Romanesti

Redivivus Cu Daphix Budureasca

Postat in

Crama Budureasca ne-a obişnuit deja cu denumirile vinurilor sale, ce rememorează istoria noastră geto-dacă. Aşa este şi Daphix, varianta 2015, cu un nume de rege dac – Daphix (Dapyx), menţionat în mai multe izvoare antice, cel care conducea o cetate (cu mai bine de două mii de ani în urmă) în zona cunoscută astăzi sub denumirea de Gura Dobrogei. Revenind la vinul nostru, după ce acesta s-a odihnit ceva vreme prin cramă, mi-a făcut cumva cu ochiul, că ar fi vremea să-l retestez.

Asamblajul din soiurile Fetească Regală (65%) și Chardonnay (35%) şi-a menţinut culoare galben pai deschis, limpede. Aromele sale, ce iniţial aduceau în prim-plan florile de tei, miere, note vegetale şi pepenele galben, încă se menţin curat şi bine conturate.

Gustativ domină tot Chardonnay-ul, ce este la putere, chiar dacă se regăseşte într-o proporție de 35%, asigurând vinului onctozitate şi corp, fiind parcă îmbrăcat elegant de notele aromatice provenite din Feteasca Regală, care surprinde prin note sale de piersici, citrice, grapefruit pe final.

Un vin echilibrat, cu un alcool bine integrat, post-gust mediu, plăcut. Se asociază bine lângă preparate gastronomice din carne albă (pui, pește), fructe de mare şi aperitive, fiind perfect pentru zilele acestea caniculare de vară!

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version