Vinuri Romanesti

Primul Vin al Anului 2014

Postat in

Devenită deja o tradiție, pe 06 octombrie a.c., într-un cadru festiv, s-a lansat primului vin al anului la Cotnari. Așa cum ne-au obișnuit gazdele, ca și în anii precedenți, totul a fost transformat într-o adevărată sărbătoare, la care au fost prezenți câteva mii de oameni.

Primul vin al anului este un asamblaj obținut din trei soiuri de struguri românești, care sunt reprezentative pentru zona Cotnari: Frâncușă, Fetească Albă și Tămâioasă Românească. Aici ar mai fi ceva de precizat, la Cotnari se cultivă numai struguri din soiurile românești: Francușă, Tămâioasă Românească, Fetească Albă, Grasă și ceva mai nou Fetească Neagră.

Vinul este alb, sec, se prezintă cu o culoare galben pai foarte deschisă, limpede, nasul dezvoltând arome plăcute de flori de vară, fructe exotice, citrice, note vegetale. Gustativ suprinde prin note de citrice, grapefruit, maracuja, bine echilibrate, cu un post-gust mediu în care citricile domină. Alcool 11,5% bine integrat, cum îi stă unui vin lejer, nepretențios, care poate sta alături de aperitive, preparate din pește sau carne de pui.

Așadar la Cotnari se continuă tradiția ca în fiecare an, la început de octombrie, să lanseze un vin din recolta anului respectiv, ce reunește trăsăturile celor trei soiuri nobile locale. Anul acesta vinul a sosit cu trăsura, adus de paharnicul domnitorului Ștefan cel Mare, acesta anunțându-i pe cei prezenți, la finalul spectacolului, să nu uite că: „Cotnari nu este al nostru, ci al urmașilor, urmașilor voștri, în veacul vecilor„.

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version