Vinuri Romanesti

Oro Manisa 2012

„Oro manisa” sau „Drago manisa” se presupune că ar fi cuvinte ce provin dintr-o limbă atribuită dacilor. Cuvintele se regăsesc inclusiv în tăblițele de plumb de la Sinaia. Un alt argument în favoarea atribuirii acestor tăbliţe dacilor este limba în care sunt scrise, asemănătoare cu limba română şi cu cea albaneză (ultima fiind socotită de specialişti ca fiind singura limba tracă vorbită în prezent). Inscripţiile de pe plăcuțele de plumb sunt relativ uşor de citit, graţie acurateţei literelor, iar limba în care sunt scrise prezintă o foarte mare asemănare cu latina şi cu româna, fapt ce a dus şi la o oarecare uşurinţă în traducerea lor.

Oro Manisa sau Drago Manisa sunt sintagme ce înseamnă „Limba Curată” / „Grai Divin”, iar în limba româna au neologismele român şi romanţă precum şi arhaismul dragoman (care înseamnă „traducător”). Gramatica acestei limbi străvechi prezintă multe neregularităţi, ceea ce caracterizează limbile foarte vechi şi conservatoare. Ca un argument de moştenire directă din Oro Manisa, limba româna are şi ea o gramatică foarte neregulată. Vocabularul şi gramatica textelor de la Sinaia arată o profundă înrudire cu limbile zise „indo-europene” sau „indo-germanice”, în realitate atlantice (sursa: secretelezeilor.wordpress.com).

Oro ManisaProducătorul de vinuri Budureasca a lansat în gama Origini un vin cu o denumire de rezonanță – Oro Manisa, cupaj provenit din două soiuri de struguri ce conferă vinurilor expresivitate și unicitate – Chardonnay (în proporție de 45%) și Tămâioasă Românească (55%).

Vinificatorul Cramei Budureasca, Stephen Donnelly, a reușit să producă un vin interesant, Tămâioasa Românească fiind realizată prin fermentare pe drojdiile proprii, fapt ce-i conferă o tentă mai sălbatică, arome mai directe, nu atât de delicate și fine cum le cunoaștem. Chardonnay-ul a fost baricat 6 luni în butoaie de stejar.

Vinul se prezintă cu o culoare galben pai deschis, intens, limpede. Dezvoltă arome florale intense, fructe proaspete de vară, florile de tei și iasomia simțindu-se cel mai bine. Gustativ aromele de fructe se întrepătrund cu note de stejar, onctuozitatea Chardonnay-ului fiind cea care-i conferă echilibru. Prin reunirea acestor două soiuri într-un cupaj, s-a reușit crearea unui vin cu personalitate, cu expresivitate. Alcoolul (14%) este bine integrat atâta timp cât temperatura vinului este menținută la temperatura optimă de servire: 12 grade C.

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi