Vinuri Romanesti

Origini Cabernet Sauvignon 2011

Dintr-o anumită prejudecată sau doar din dorința de a face notă discordantă, mulți se feresc să povestească despre vinurile dulci, poate din cauza unui moft sau pur și simplu din dorința de a imprima un anumit trend și a face educație în rândul consumatorilor. Aș întreba, chiar și a celor mai încăpățânați? Ce iubesc numai vinul dulce?

Mi-am amintit deunăzi despre diverși cetățeni care au trecut pragul târgurilor sau saloanelor de vinuri în ultimii ani, ce mergeau din stand în stand, sau mai bine zis din „cramă în cramă”, întrebând de un vin dulce! Bieții de ei, erau priviți uneori cu superioritate sau tratați cu dispreț! Cum? Vin dulce? Aici avem numai vinuri seci! Nu vreau sa dezvolt subiectul prea tare, scopul nostru fiind acela de a prezenta vinurile.

Trebuie să fim bine înțeleși încă de la bun început, fiecare are gusturile sale și ca atare, pentru a nu-i văduvi pe cei (sau cele) cărora le face cu ochiul vinul dulce, vom povesti despre un asemenea vin produs de Crama Budureasca, din gama Origini, varietarea de struguri cabernet sauvignon (struguri ce dau vinuri seci deosebite și foarte apreciate), cultivați în zona Dealu Mare.origini

Tocmai din acest motiv, să vedem cum se prezintă acest vin dulce din recolta anului 2011. Culoare sa de un rubiniu închis, care nu lasă să treacă prea mult din lumină, se aseamănă cu cea a vișinelor și afinelor, arome intense care se regăsesc și-n nasul vinului, lângă note elegante de condimente. Strugurii au fost culeși târziu, când aceștia au acumulat zahăr în cantitate de minim 280g/l.

Producătorul precizează că „presarea strugurilor s-a făcut fără contact cu pielița, iar fermentarea s-a realizat la 13 gr. C, păstrând toate aromele fructului. Prin stoparea fermentației, vinul a rămas dulce, fiind maturat în bariquri noi de stejar american”.

Gustativ, regăsim un complex de arome care amintesc de prune bine coapte, afine, ciocolată,  caramel, cacao. Finalul lung și mătăsos este plăcut și elegant. Un vin complet care, alături de deserturi delicioase (recomandarea noastră: mouse de ciocolată, prăjituri cu ciocolată sau numai ciocolată), poate fi o companie excelentă. Life’s so sweet!

18 Comentarii

18 Comments

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi