Albe
Orange Wine Şi Testul Timpului
De regulă vinurile de tip Orange nu sunt făcute să fie învechite, cel puţin în trendul actual care a prins la public în ultimii ani.
Cu toate acestea, am avut curiozitatea să ţin în pivniţă câteva vinuri realizate în acest mod, care, spre surpinderea mea, nu au dezamăgit.
Unul dintre ele este cel produs de Crama Budureasca in 2018, care a demonstrat că se poate şi mai ales că poţi descoperii o sumedenie de arome, care alternează plăcut şi care îţi pot confirma şi chiar reconsidera opiniile despre acest tip de vin, asta dacă ne reamintim că era privit ca o curiozitate acum câţiva ani.
Aşa cum menţionam şi în alt articol pe acest subiect, vinul este atent lucrat, lăsat cel puţin 3 săptămâni în contact cu pieliţa strugurilor, ţinut câteva luni în budane de lemn cu capacitate de 5000 litri, apoi ţinut la stabilizare în tancuri de inox, îmbuteliat, ţinut şi în sticle câteva luni.
Aromele sale, la primul contact cu vinul, amintesc încă de note proaspete, respective note florale, ierburi aromatice (oregano, rozmarin) iar acum după mai bine de 4 ani notele de evoluţie îi învăluie şi completează frumos paleta sa aromatică
Gustativ avem un mix interesant de arome care te conduc pe un palier foarte larg, de la citrice, gemuri, condimente, note de miere, toate îmbrăcate într-un corp robust, bine definit şi un post-gust lung.
Aşa cum mai menţionam cu ceva luni în urmă, nu i-aş mai fi dat mari şanse de evoluţie, dar uneori vinul se încăpăţânează să ne demonstreze contrariul. A fost ultima sticlă, care a închis cumva un experiment interesant, acela de a urmări evoluţia vinului pe o perioadă de câţiva ani şi a-i vedea potenţialul.