Vinuri Romanesti

Noutăţi de la Crama Basilescu

Recent, în Bucureşti, Crama Basilescu a lansat cinci vinuri, produse în anul 2014, poziţionate în gamele Eclipse şi Îngeri în Micul Paris.

Într-o atmosferă colocvială, la restaurantul cu specific asiatic Zen Sushi, cele cinci vinuri au fost prezentate într-o asociere inedită cu preparate tradiţionale japoneze (sushi, maki, sashimi, shrimp nigiri, sea bass nigiri, sosuri de soia, wasabi), acestea substituindu-se cu succes celebrului Sake.Crama Basilescu Riesling Italian 2014

Vinurile Cramei Basilescu le mai degustasem şi cu alte ocazii, iar cele din producţia anului 2014 confirmă personalitatea acestora, faptul că zona din Dealu Mare şi Pietroasa (unde crama deţine culturile de viţa de vie) conferă condiţii propice obţinerii unei calităţi constante, an de an.

Nici istoria Cramei nu este una de neglijat, întinzându-se până în veacul trecut, când vinurile erau prezenţe constante la Casa Capşa, în perioada sa de glorie (interbelică).

Vinificarea acestor vinuri a fost asigurată de către doi specialişti cu vastă experienţă în domeniu, Adriana şi Armand Kontek, ambii cu o experienţă de peste 40 de ani în munca de cercetare în cadrul Institutului de Cercetare – Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație de la Valea Călugarească. Dar, să lăsăm vinurile să vorbească.Crama Basilescu Feteasca Alba 2014

Crama Basilescu Riesling Italian 2014, gama Eclipse, vin alb sec, culoare galben pai deschis, ce emană arome florale discrete (flori de primăvară), note vegetale intense, de fân proaspăt cosit.

Gustativ suprinde prin mineralitate, notele de citrice fiind dominante. Se simte şi ceva piersică aproape coaptă. Are un echilibru bun între aciditate şi nivelul de alcool. Final mediu, proaspăt, revigorant, aşa cum îi stă bine unui vin de vară.

Crama Basilescu Fetească Albă 2014, gama Eclipse, vin alb sec, culoare galben pai foarte deschis, ce dezvoltă arome proaspete, fiind prezent un mix floral, dominând florile de luna mai, completate de note vegetale.

Crama Basilescu Feteasca Alba Ingeri in micul ParisGustul său este caracterizat de o fructuozitate plăcută, citricele, merele de vară, ceva piersici albe fiind prezente. Final plăcut, fresh, ce răcoreşte şi stinge setea.

Crama Basilescu Fetească Albă 2014, gama Îngeri în Micul Paris, vin alb sec, culoare galben pai deschis, se prezintă olfactiv mai intens, graţie fermentării şi maturării în baricuri.

Notele de vanilie, migdale, alune, se întrepatrund echilibrat şi se completează bine cu notele florale intense. Gustativ se prezintă bine structurat, notele de citrice, piersicile, agrişele fiind bine definite. Are un final mai lung, echilibrat, persistent.

Crama Basilescu Roze 2014 (sec), gama Îngeri în Micul Paris, culoare roz deschis, provensal, obţinut din Fetească Neagră, are un nas discret, plăcut, regăsind arome de cireşe coapte, ce se echilibrează cu gustul său în care avem note de citrice, fructe roşii, taninuri fine şi un alcool bine integrat. Crama Basilescu Roze 2014 Ingeri in micul Paris

Crama Basilescu Roze 2014 (demisec), gama Eclipse, are la bază soiul Burgund Mare, fiind vinificat şi realizat după tehnologia vinurilor albe. Culoare roz somon, aromele fructate fiind prezente încă de la primul nas.

Gustativ, restul de zahăr îi conferă un plus de forţă, aromele sale fiind mai persistente, completate de note uşor minerale ce sunt susţinute de o aciditate ridicată care-i conferă vitalitate.

Pentru finalul degustării, a fost prezent şi un Golem alb, din anul 2011, un vin de creaţie, care confirmă ideea vinurilor de meditaţie. Realizat din Chardonnay şi Fetească Albă, acestea se îmbină interesant, ca într-un vortex cu o complexitate aromatică seducătoare.Crama Basilescu Roze 2014 Eclipse

Culoare sa este de galben pai intens, cu tentă spre galben auriu, buchetul său aduce în prim plan o paletă aromatică jucăuşă, ce alternează permanent de la note fructate, la notele de lemn (bine integrat), existând un echilibru permanent între onctuozitatea Chardonnay-ului şi vioiciunea din Feteasca Albă.

Final lung, complex, cu tente uşor fume, unde fructele exotice, migdalele şi aromele de sâmburi sunt la putere. După aproape 4 ani se prezintă încă frumos, demonstrând că mai are viaţă.

Concluzionând, sunt vinuri ce merită încercate şi savurate în această vară, conferind momente de relaxare şi de bucurie. Iar asocierea lor (îndrăzneaţă) cu preparatele bucătăriei japoneze a fost o experienţă ce merită încercată. Golem Alb 2011 Crama Basilescu

Vă recomand să nu exageraţi cu wasabi-ul, pentru că notele sale picante estompează din bucuria şi plăcerea de a simţi vinurile aşa cum trebuie.

Aşa cum preciza şi Marinela Vasilica Ardelean (prezentă la acest eveniment) în cartea sa “50 de vinuri românești întâlnesc 50 de preparate culinare italiene”, vinurile Cramei Basilescu se caracterizează (pe scurt) prin “personalitate, structură, prospeţime și extract de fruct”. Nu rămâne decât să le încercaţi!

Vinurile le găsiți în magazinele de specialitate, restaurante și magazine online, iar pe cele din gama Eclipse (cupajele speciale pentru retail) și în Carrefour, Kaufland și Auchan.

1 Comentariu

1 Comentariu

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi