Vinuri Romanesti

Noble 5

Stephen Donnely, oenologul cramei Budureasca, este artizanul acestui vin roșu, sec, cu un nume sugestiv – Noble 5; în care regăsim cinci soiurile nobile, într-un cupaj pe măsură: Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, Merlot, Shiraz, Fetească Neagră. Din câte am înțeles de la producător, acesta este primul vin din gama de cupaje ce vor fi lansate în acest an.

Vinul, produs din strugurii recoltei anului 2011, se prezintă cu o culoare roșie rubinie închisă, cu ușoare inflexiuni violacee pe marginea paharului, semn că este încă tânăr. Nasul său dezvoltă de la primul contact note intense de vișină coaptă, zmeură, coacăze negre, lemn, condimente (unde piperul iese cel mai bine în evidență).Noble 5

Gustativ regăsim aceleași fructe roșii, prune uscate, vișină supracoaptă, note de vanilie și taninuri deja evoluate, delicate, neagresive. Maturarea în baricuri timp de 12 luni și-a lăsat o amprentă plăcută, discretă, ce-i conferă un caracter mai suplu, „light”, fiind un vin ce denotă echilibru între nas, gust și post-gust.

Vinul dezvăluie un final lung, mătăsos, catifelat. Servit lângă brânzeturi fermentate, preparate din carne roșie la grătar (asezonate cu sosuri reductive), va face deliciul unei asocieri cât se poate de expresive și potrivite, susținând prin complexitatea și rafinamentul aromelor sale preparate gastronomice. Un vin promițător, dacă ținem cont că viile din care provine sunt tinere, căruia îi acordăm 86p.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi