Vinuri Romanesti

Negrini Merlot 2007

Casa de vinuri Negrini face parte dintre producători de vinuri situați în zona Dragășanilor, având cultivată o suprafață micuță de vie, unde Merlot-ul, Sauvignonul Blanc și Feteasca Regală sunt soiurile ce ocupă cele 10 ha plantate. O cramă de familie, cu o istorie bogată în spate, relansată după anii 1990 prin investiții, replantări și mai ales prin multă pasiune pentru vin.

Când am intrat în posesia acestui Merlot de la Negrini, produs în anul 2007, îmi spuneam în gând, oarecum sceptic, vinul ăsta ori este încă în regulă și va fi surprinzător ori este picat cumva. Prima impresie plăcută, ce m-a determinat să fiu mai atent cu el, a fost atunci când i-am scos dopul, ce emana discret arome fine și elegante de vin cu personalitate. Totul începea să devină interesant. Așa că am decis să utilizez vasul decantor, cu răbdare și blândețe am strecurat vinul din sticlă, pentru a se aerisi corespunzător și pentru a-l ajuta să-și etaleze aromele ferecate.

Negrini Merlot 2007 este un vin roșu sec, culoarea sa se aseamănă cu cea a granatului, fără note oxidative, limpede, pe dop existând ceva depunere de mici cristale („trebuie reținut faptul că prezența acestora în vin sau pe dop nu reprezintă un defect şi nici nu este un semn că vinul ar fi depreciat sau stricat, aceste cristale neinfluenţând gustul sau mirosul; cel mult pot fi un semn bun că vinul în cauză nu a fost stabilizat chimic sau tehnic. Aceste substanţe există dizolvate şi în concentraţii diferite în orice vin. Prin atracţia electrostatică, sărurile din acidul tartric şi potasiul/calciul se leagă în jurul unui punct de solidificare, denumit germene al cristalului, şi formează bine cunoscutele cristale încă din timpul fermentaţiei pentru a atinge echilibrul. Este deci o legătură ionică, care leagă substanţe mai instabile în compuşi stabili, conferind astfel stabilitate vinului din acest punct de vedere.” Mai multe despre cristalele din vin puteți citi direct de la sursă aici ).Negrini

După mai bine de o oră petrecută în decantor vinul începe să se deschidă, să-și etaleze buchetul elegant dar încă ținut ascuns (trebuie lăsat mai mult la decantat, cel puțin 2 ore), ce tradează note de fructe de pădure, mure, coacăze negre, afine, piele și tabac, nuanțate într-un mix echilibrat unde vanilia se simte discret, completând un tablou interesant pentru un vin de șase ani. Gustativ, notele fructate de mure și afine domină prin eleganță, catifelare și cursivitate, fiind resimțite și în postgustul lung alături de note de ciocolată, ierburi și tanini foarte fini.

Un vin atent lucrat, pregătit încă din tinerețe pentru o evoluție surprinzătoare, care alături de ciuperci umplute cu brânză de burduf, lângă piept de porc la grătar bine condimentat, a reprezentat un mic deliciu. Nu știu când s-a evaporat relativ rapid din pahare și decantor! Un raport calitate/preț foarte bun (găsiți online la magazinul Eccevinum varianta 2011, la un preț de 35 de lei/st.).

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi