Vinuri Romanesti

Măiastru Fetească Neagră 2011

Pasărea Maiastră, pasăre justițiară, posedând o putere magică inepuizabilă, aparține Tărâmului Celălalt, trăind izolat și neexpunându-și splendidul penaj multicolor decât foarte rar. In fauna mitologică românească, Pasărea Maiastră este considerată regina păsărilor, mesageră a zânelor. Ca orice ființă supranaturală înzestrată cu puteri magice, este destul de scumpă la vedere, frumusețea ei unică și lumina celesta pe care o răspândește încântând doar privirea celor cu adevărat privilegiați. Despre cântecul ei, care nu răsună decât în singuratate, se spune ca ar întineri orice ascultător.

O astfel de pasăre cu însușiri excepționale se întâlnește în aproape toate culturile.
De exemplu, Pasărea Phoenix, despre a cărei frumusețe unică se vorbește din Europa până în Orientul Mijlociu și în America, este un echivalent al Păsării Măiastre. Ceea ce individualizează misterioasa ființă înaripată despre care se spune că s-ar fi născut dintr-un ou de aur ce plutea pe apele Oceanului Primordial este capacitatea de a se mistui în flăcări și de a renaște din propria cenușă, ca simbol al focului creator și, totodată, distrugator al lumii. Pentru creștini, Pasărea Phoenix este o pasăre sacră, fiind asociată Arhanghelului Mihail.

Iar Crama Oprișor a surprins cel mai expresiv această magie, relansând în primăvară gama de vinuri Măiastru (o gamă entry level), formată din vinuri ce exprimă cel mai pregnant spiritul Olteniei, vinuri simple, directe, ce se prezintă fără fățărnicie. Fetească Neagră 2011 din această gamă este un vin sec, ce emănă perfect spiritul „Măiastru” fiind un vin cu arome intense ce amintesc de cireșe, prune și note ușor picante. Gustul sau se aseamana perfect cu cireșele bine coapte, completat de mirodenii, cu un final fin, delicios și note foarte proaspete, data fiind tinerețea vinului (în primăvară la Concursul Vinurile Primaverii, organizat de Vinul.Ro și OSR 2011,  cu al său Măiastru Fetească Neagră 2011, a obținut o binemeritată medalie de argint).

Vinul se prezintă cu o culoare roșu rubiniu intens, cu tente violete,  exprimă prin aromele sale notele specifice și un gust direct, caracteristic soiului, susținut de un nivel de alcool de 13,5%, ce-l completează corespunzător. Din gama de vinuri cu prețul mediu de 15 lei, este un vin cu un raport calitate preț corespunzător. Poate însoți agreabil preparate culinare precum: preparate din carne roșie, aperitive cu branzeturi, tocanițe, gulaș.

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi