Vinuri Romanesti

Liliac Fetească Regală 2012

Postat in

Despre vinurile produse de Crama Liliac am mai scris (aici). Iar lucrul îmbucurător este legat de faptul că și vinurile produse din recolta anului 2012 sunt la un nivel calitativ similar cu cele din 2011. Și afirm asta cât se poate de obiectiv. Când vorbim despre vinurile în care vinificatorul austriac Willi Opitz și-a lăsat amprenta, superlativul, uneori, poate reprezenta normalitatea.

La recentul concurs internațional de vinuri de la București (IWCB 2013), Feteasca Regală 2012 de la Crama Liliac a fost recompensată cu o binemeritată medalie de aur. Nu voi încerca să dezvolt semnificația medaliilor obținute de vinuri în concursurile de profil (lucru de altfel remarcabil și lăudabil), tocmai pentru a nu-i agita prea tare pe cei care știu și se fac că nu înțeleg importanța unei medalii obținute într-un concurs prestigios. Și mai grav este faptul că induc în eroare prin tot felul de discuții/comentarii care mai de care mai “logice”, uneori folosind o retorică halucinantă și aberantă pe alocuri.

Feteasca Regală 2012 de la Liliac reprezintă o surpriză plăcută, fiind un vin sec, tânăr, ce se prezintă într-o culoare galben pai deschis cu ușoare inflexiuni verzui. O fetească regală care parcă iese puțin din tipare, în sensul bun, unde aromele sale sunt puternice, surprinzătoare (parcă ar fi vinificat în stil new world), nasul său fiind impresionant, regăsind aici arome de fructe verzi, citrice, note ierboase, dar și o prospețime debordantă, într-un echilibru perfect între alcool (13%vol.), mineralitate, aciditate și aromele sale.

Gustativ, notele de citrice și aciditatea ridicată, caracteristice soiului, alături de taninuri discrete și foarte fine provenite din pielița strugurilor, îți surprind simțurile, demonstrând că s-a reușit obținerea unui vin dens, plin, rotund, elegant și complex.

Un final frumos cu un postgust mediu, completat de note de grapefruit și ceva citrice. M-aș încumeta să-i spun chiar “o altfel de fetească regală”, ce  demonstrază că soiul are potențial și poate da vinuri interesante. Bineînțeles vinificate cu măiestrie. Dar aici este altă poveste. Îl găsiți în online, la magazinele specializate, la un preț de 39 lei (un raport calitate-preț excelent).

Click pentru a comenta

Cele mai citite

Exit mobile version