Vinuri Romanesti
Liliac Fetească Albă 2013
Prin luna mai, după o zi extenuantă de jurizare la IWCB 2015, ne-am delectat la Vinexpert Victoriei, împreună cu juraţii străini, cu vinuri româneşti şi de import. Printre ele şi-a făcut loc şi această Fetească Regală 2013 de la Crama Liliac, un producător micuţ de vinuri din podişul Transilvaniei, ale cărui vinuri sunt atent lucrate şi au fost remarcate constant.
Lilac Feteasca Albă 2013 este un vin sec, culoare galben pai intens, limpede. Nasul său aduce în prim plan note vegetale plăcute, flori albe de primăvară iar gustativ domină prin fructe de vară (agrişe, cireşe albe, corcoduşe aproape coapte) şi citrice. Proaspăt, reconfortant, cu aciditate ridicată este perfect pentru a te răcori, mai ales dacă este bine răcit (şi astfel alcoolul nu se simte, fiind bine integrat).
Recent, curiozitatea m-a împins să văd dacă producătorul îl mai are în stoc. Din păcate nu, dar mai avem o speranţă, adică varianta anului de recoltă 2014. Şi iată ce găsim pe site-ul producătorului despre Feteasca Albă 2013, dar şi despre cea produsă în 2014:
„Un vin de culoare galbenă cu reflexii verzui care indică un vin tânăr, proaspăt, răcoritor. Se deschide cu arome de flori de câmp, pere coapte și cârcei de viță de vie. Gustul dezvăluie un corp bine conturat cu tente de citrice și post gust lung, ușor amărui, cu note de grapfruit. Este un vin plin de personalitate, elegant, savuros” – Fetească Albă 2013 (an recoltă 2012!).
„Un vin de culoare galbenă cu reflexii verzui care indică un vin tânăr, proaspăt, răcoritor. Se deschide cu arome de flori de câmp, pere coapte și cârcei de viță de vie. Gustul dezvăluie un corp bine conturat cu tente de citrice și post gust lung, ușor amărui, cu note de grapfruit. Este un vin plin de personalitate, elegant, savuros” – Fetească Albă 2014.
Să fie chiar identice cele două vinuri? Oare? Chiar dacă provin din ani diferiţi? Au găsit cei de la Liliac o reţetă specială astfel încât, an de an, vinul să deţină aceleaşi repere olfacto-gustative? Pe la unele crame mari, cu precădere la vinurile din gamele entry level, a fost patentată această reteţă, consumatorul fiind obişnuit ca, în fiecare an, vinul să fie la fel.
Posibil să fie doar o actualizare „parţială” a informaţiilor de pe site. Sunt convins. Dar interesant este că, la cel din 2013, apare an recoltă 2012! Mă rog, or ştii ei mai bine, dar până atunci, dacă accesezi site-ul (şi citeşti despre cele două vinuri) ai senzaţia că se merge pe principiul: dacă nu poţi să-i convingi, măcăr zăpăceşte-i! E bine şi aşa, decât deloc…