Vinuri Romanesti

Liliac Fetească Albă 2012

Vinurile produse de crama Liliac ne-au plăcut și impresionat de fiecare dată când am avut ocazia să le întâlnim.  Tocmai de aceea, cu subiectivitatea de rigoare, am să încerc să vă rezum câteva note de degustare ale unui vin alb, sec, produs anul trecut în zona Lechința, din strugurii soiului Fetească Albă. Nu pot să spun decât faptul că vinul începe să se exprime din ce în ce mai bine (comparativ cu varianta 2011), oenologul celor de la Liliac reușind să obțină un vin frumos, elegant, echilibrat.

Cu o culoare galben pai deschis, învăluit de inflexiuni verzui pe margine, limpede și cristalin, vinul ne întâmpină cu un nas proaspăt ce emană arome de flori de vară, combinate cu note exotice și chiar miere de tei.DSCN3660 Corpolent pe alocuri, susținut de o mineralitate plăcută și o aciditate echilibrată, se continuă gustativ cu note de citrice, părcă o tușă de grapefruit și ceva fructe de vară. Bine răcit, pentru canicula de afară este un antidot tonic, răcoritor și proaspăt.

Servit lângă o doradă la grătar, vinul se dovedește alegerea perfectă. Concluzia este că s-a reușit iarăși obținerea unui vin excelent, dintr-un soi autohton căruia nu i-au fost puse încă în valoare, la potențialul maxim, valențele sale.

Locul, via, omul, toate elementele ecuației converg către un singur lucru: la Liliac lucrurile încep să se așeze pe un făgaș firesc, iar cel mai important lucru îl reprezintă constanța în calitate și în acest an la vinurile produse aici. Vinul îl găsiți prin online, la magazinele de specialitate (prețul între 39 – 44 ron/st.)

Click pentru a comenta

Lasa un raspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Înapoi